latinica  ћирилица
24/08/2019 |  12:07 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Бразил: Наређено распоређивање војске

Бразилски предјседник Жаир Болсонаро наредио је распоређивање војске која ће да помогне у гашењу пожара који су захватили велике површине шуме у региону Амазона.

Фотограф Франс преса рекао је да се густи дим види изнад некада густе шуме у сјеверозападној држави Рондонији, а ватрени пламенови су видљиви са удаљености од неколико километара.

Пожари у региону Амазона изазвали су масовне уличне протесте широм планете и изазвали рат ријечима између Болсонара и његовог француског колеге Емануела Макрона, који је пожар описао као "међународну кризу" и најавио блокаду трговинског споразума ЕУ и земаља Јужне Америке, преноси АФП.

Према посљедњим подацима, 76.720 шумских пожара регистровано је у Бразилу од почетка године, што је највећи број од 2013. године.

Експерти вјерују да је разлог томе убрзано крчење шума и рашчишћавање терена за обрадиве површине.

Око 700 нових пожара избило је између 21. и 22. августа, саопштио је Национални институт за свемирска истраживања што је довело до појачања загађења ваздуха у градовима, међу којима је и Сао Паоло, у коме је густ смог претворио дан у ноћ.

Болсонаро је синоћ издао декрет којим се омогућава распоређивање војске као помоћ у гашењу пожара, али и сузбијању раширеног и све већег криминала у региону.