latinica  ћирилица
24/08/2019 |  12:58 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Радојичић: "Кочићев збор" носи и патриотске поруке (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је данас да манифестација "Кочићев збор" представља вишеслојан догађај који садржи културне, умјетничке, али и патриотске поруке.
Пријем за књижевнике поводом 54. Кочићевог збора - Фото: Facebook
Пријем за књижевнике поводом 54. Кочићевог збораФото: Facebook

- Петар Кочић је био и књижевник, али и народни трибун који се борио за слободу и правду. Током протекле седмице ова манифестација била је окренута овим Кочићевим димензијама - рекао је Радојичић након пријема за учеснике ове манифестације.

Он је додао да је примио књижевнике, али и учеснике ликовне колоније, гдје су учешће ове године узели студенти ликовних академија из више градова и држава.

- Књижевни сусрети су нарочито важан елеменат "Кочићевог збора", гдје смо сваке године били у прилици да поздравимо велики број значајних књижевника и пјесника - рекао је Радојичић.

Српски пјесник из Румуније Љубица Рајикић поручила је да је Кочићев збор велика манифестација и да треба подржати све оно што чини коријен српског народа.

- Петар Кочић јесте наш коријен, али је он увијек и савремен - рекла је Рајикићева, која је уједно и директор у Министарству културе Румуније.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић рекао је да ће свечана академија, која је саставни дио "Кочићевог збора", бити обогаћена концертом оперског пјевача Оливера Његе.

Свечана академија "Кочићевог збора" биће одржана вечерас у 20.00 часова у Банском двору у Бањалуци, када ће бити уручене овогодишње награде.