latinica  ћирилица
24/08/2019 |  13:37 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

На аеродрому Урије отворен 14. Бланик куп

На аеродрому Урије у Приједору данас је отворен 14. Бланик куп на коме учествује четрдесетак једриличара из свих бивших југословенских република.
Приједор - Отворен 14. Бланик куп - Фото: РТРС
Приједор - Отворен 14. Бланик купФото: РТРС

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-13" која се користи за обуку, тренажу, спортско и акробатско летење.

Циљ такмичења је да се једрилицом слети што ближе замишљеној линији, а свако заустављање прије или послије те линије носи казнене поене.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, која је присуствовала отварању, истакла је да су већ десет година поносни покровитељи ове манифестације.

- Важно је да Република Српска има једну овакву промоцију потенцијала локалних заједница и онога шта могу урадити. Нама је крајњи циљ да промовишемо оно што имамо и можемо и да тиме пошаљемо позитивну поруку - истакла је Решићева.

Помоћник министра за спорт Драган Јаћимовић честитао је организатору за истрајности и истакао значај промоције Приједора, туризма и Републике Српске.

Овогодишњи 14. Бланик куп отворио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић који је учесницима пожелио да остваре добре резултате, те истакао како је организатор велику пажњу посветио безбједности свих учесника.

Члан Организационог одбора и пилот једриличар Љубиша Араманда рекао је да Приједорчани учествују са три екипе и да у складу са традицијом у једриличарству очекују добар резултат.

Куп се одржава у четири категорије - првенства Републике Српске и Федерације БиХ, Првенство БиХ и Отворено првенство.

Организатор купа је Аеро клуб "Приједор", а покровитељи су Министарство породице, омладине и спорта, Министарство управе и локалне самоуправе и град Приједор.

Поглашење побједника очекује се вечерас.