latinica  ћирилица
24/08/2019 |  16:45 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Италијан заљубљен у Српску

Поријеклом Италијан, љепоте роднога Трента и сјеверне Италије, већ скоро деценију мјења за боравак у нашој земљи. ЈУ носталгичар, баш као, како каже и бројни Италијани, савладао је и српски језик, а природна богатства су му синоним за Републику Српску и цијели Балкан.

У Приједор је први пут дошао 2010. године, од тада, у нашој земљи гостује и по неколико пута годишње.

- Дошао да волонтирам, да помажем људима овдје. Сада највише долазим туристички јер ми баш прија атмосфера, људи, имам пуно пријатеља. Мени је драго да долазим, то је можда једино мјесто у Европи гдје могу да се одморим од италијанског живота - прича Томасо Аклер из Трента.

Политика и угоститељство, у једној од најљепших италијанских покрајина, Трентину, његов су посао.

Љубав према нашој земљи, пренијели су му родитељи, а након што је и сам први пут посјетио Српску, одлучио је да савлада и језик, који данас говори више него добро.

- Нисам баш талентован за језик али мени није било толико тешко да научим бар неке основне ставри. Читам новине, на порталу и са људима сам највише савладао ријечи - каже Аклер.

Јефтиније цијене и природна богатства, су оно што га највише привлачи, али и култура и људи, каже Томасо. То су само неки од разлога, због којих се стално враћа у Српску, сам или са пријатељима.

- Имате овдје велики туристички потенцијал, само није још искориштен како треба али мислим да природа, култура, а како се види, и храна прија мени и туристима које сам овдје довео - истиче млади Италијан.

Његова двадесетодневна посјета Приједору ускоро завршава, али како каже, и овај пут, одлази, препун успомена и лијепих сјећања које ће по ко зна који пут, пренијети својим сународњацима у Италији.