latinica  ћирилица
25/08/2019 |  16:13 ⇒ 26/08/2019 | 08:01 | Аутор: РТРС

Вулин: Српска је приоритет спољне политике Србије

Нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије. Србија неће дозволити да се на овим просторима понове Олуја и Јасеновац. Поручили су ово данас из Стричића, на Мањачи, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин. Из Србије и порука да Српска остаје приоритет њене спољне политике.

Прошло је вријеме страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице који су хтјели да Србе сабију у једну причу о некаквом једном народу, једном језику и једном писму, категоричан је српски члан Предсједништва БиХ.

- Нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије - јасан је Додик.

На овакву Додикову поруку, Александар Вулин, узвраћа недвосмислено - све док Србију води Александар Вучић, Република Српска ће бити чувана и биће јој пружана помоћ.

- Српска нема своју војску, али је има српски народ. Нико не смије ни да помисли да се са Србима разговара силом или да му падне на памет да понови Јасеновац, "Олују" и Јадовно - рекао је Вулин.

Србија ће, каже, учинити све да сачува мир. Ако су Срби мирни, стабилни и сигурни такав ће бити и Балкан, истиче српски министар одбране.

- Ми смо, нажалост, свједоци да се помињу пројекти "Велике Албаније", да се поново покушава обновити то велико зло. Цијелом свијету поручујем да, ако на то буду затварали очи и ћутали, да треба да буду свјесни њихове одговорности за зло које ће произаћи из тог пројекта - навео је Вулин.

И баш због тога, упозорава Додик, Срби су давно научили да само тамо гдје имају своју државу имају и слободу.

Ако немају државу, додаје, деси им се Јасеновац или етничко чишћење као у Хрватској и значајном дијелу Федерације БиХ.

Говорећи о чврстим везама Српске и Србије, Додик је напоменуо је Србија у посљедње двије године, Републици Српској бесповратно дала 32 милиона евра за реализацију значајних пројеката.

- У Републици Српској и у општинама у Федерацији БиХ, које су већински насељене српским становништвом, Србија гради бар по један објекат, што је Вучићева жеља да Србија на тај начин буде присутна и на овим просторима - напоменуо је српски члан Предсједништва БиХ.

Србија ће да улаже у Српску и даље, каже Вулин. Не зато што има обавезу према Дејтону него што има потребу, али јој је и од значаја да Српска буде сигурна, стабилна и развијена.