latinica  ћирилица
25/08/2019 |  16:35 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да уведе санкције Загребу

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта тражи од ЕУ да уведе санкције Хрватској због систематског кршења људских права Срба и рехабилитације геноцидне НДХ о чему говоре бројне чињенице.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Хрватска власт организује двије велике проусташке манифестације, као што су прослава злочиначке акције `Олуја` у којој се слави протјеривање више од 250.000 Срба и комеморација убијеним усташама, односно хрватским нацистима у Блајбургу - навео је Линта у писаној изјави.

Он је навео да је хрватска власт легализовала употребу усташког поздрава "За дом спремни" и усташког грба, односно хрватске шаховнице са првим бијелим пољем.

- Хрватски званичници у јавности готово свакодневно понављају усташку теорију о великосрпској агресији, односно да су Србија и Срби извршили агресију на Хрватску-  наводи Линта и додаје да је ту теорију користио усташки покрет и усташки режим на челу са масовним убицом Антом Павелићем.

Он указује да хрватска власт финансијски помаже организацију концерата једног од главних промотера усташтва и геноцидне НДХ пјевача Марка Перковића Томпсона.

- Хрватска полиција и правосуђе су етнички мотивисане институције јер не процесуирају организаторе и починиоце злочина из мржње према преосталим Србима у Хрватској - истиче Линта и додаје да хрватска власт велича злочинце који су одговорни или су починили злочине над Србима, а прећуткује и негира српске жртве.

Линта сматра да ЕУ треба да захтјева да хрватска власт започне процес суочавања са геноцидном, злочиначком и усташком прошлошћу.

- То конкретно значи, између осталог, да хрватска власт донесе одлуку о престанку прославе злочиначке акције `Олуја`, да укине покровитељство Хрватског сабора над срамном комеморацијом убијеним усташама у Блајбургу, да укине проусташку Декларацију о Домовинском рату којом се Србија и Срби називају агресорима - наводи Линта.

Осим тога, истиче Линта, хрватска власт треба да донесе одлуке о уклањању и уништавању споменика и других обиљежја усташама, терористима и ратним злочинцима, о уклањању десетина хиљада усташких и нацистичких графита и порука мржње, као и да укине финансирање концерата Томпсона и да на њима забрани присуство представника централне и локалне власти.

- Хрватска власт треба да забрани све друге проусташке скупове, проусташке портале и емисије на телевизијама, да допуни Кривични закон с циљем да се употреба усташких симбола, порука, поздрава, пјевање усташких пјесама и исписивање усташких и нацистичких графита најстроже забрањује и кажњава вишегодишњим затворским и великим новчаним казнама по узору на Аустрију и Њемачку - навео је Линта.