latinica  ћирилица
25/08/2019 |  21:37 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Ускоро тематска сједница Владе Српске о европским интеграцијама

Манифестација "Дани Српске у Србији" биће одржана од 4. до 10. септембра у оквиру које ће бити представљени туристички потенцијали и инвестиционе могућности, најавио је министар за европске интеграције и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

Клокић је рекао да ће свечано отварање манифестације бити у Београду, а отвориће је, према садашњим најавама, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Министар је додао да ће манифестација, током које ће бити представљне постигнућа Српске у разним областима, бити одржана широм Србије, од Врања до Суботице.

Према његовим ријечима, ова манифестација доприноси новим привредним контактима, а економски показатељи говоре о све мањем дефициту у спољнотрговинској размјени са Србијом.

- Трудили смо да програмима буду обухваћени сви дијелови Републике Српске, а током њеног трајања биће одржани састанци привредника Србије и Српске у сарадњи са привредним коморама, те разни састанци на највишем политичком нивоу – министара, премијера, предсједника - објаснио је Клокић за Алтернативну телевизију.

Клокић је навео да је жеља да се граде све бољи односи Српске и Србије и да Дрина не буде граница већ да спаја Српску и Србију.

Министар Клокић је рекао да се очекује да веома брзо буде одржана и тематска сједница Владе Српске о европским интеграцијама.

Он је подсјетио да је у мају Европска комисија објавила мишљење о захтјеву БиХ за чланством у ЕУ и пратећи аналитички извјештај са 115 краткорочних приоритета које треба испунити до маја наредне године.

Оцјене које је дала Европске комисија, каже Клокић, дате су за цијелу БиХ, а при томе није узет у обзир напредак институција Српске и обавезе које је извршила, те истиче како није тачан и дио описа стања.

Републички органи управе су, напоменуо је Кокић, доставили коментаре његовом министарству на 122 недовољно и нетачно дате прецизне информације када је Српска у питању.

- Наведено је да БиХ нема донесене многе стратегије, а Српска умногоме има донесене одређене стратегије, док на нивоу БиХ исте нису усвојене. Наш принцип је да, што се тиче надлежности Српске, њене институције треба да усвоје стратегију, док на нивоу БиХ можемо разговарати о оквирној стратегији која у потпуности треба да садржи ентитетску стратегију - објаснио је Клокић.

Када је ријеч о повезивању са дијаспором, Клокић је подсјетио да је други Форум дијаспоре одржан у мају, да је по новом закону о републичкој управи у Министарство уведено и одјељење које се бави тим питањем, те истовремено похвалио одређене градове који одржавају догађаје сличне Форуму дијаспоре.