latinica  ћирилица
26/08/2019 |  09:28 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Јолај: Видио сам како Харадинај ликвидира

Први комшија ратног злочинца Рамуша Харадинаја Рам Јолај изјавио је да је лично видио како Харадинај ликвидира српског полицајца због чега су му Харадинајеви људи отели оца и сина, а он морао да побјегне са Косова и Метохије.
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder) -
Рамуш Харадинај (Фото: AP Photo/Michaeld Corder)

Послије злочина терористичке ОВК над Србима од 24. марта 1998. године, командир полицијске станице у Рзнићу Миодраг Отовић је са још једним колегом дошао да ухапси Харадинаја, који је излетио из куће, пуцао на полицајце и убио Отовића.

Јолај у изјави за Вечерње новости наводи да су он и његова породица све видјели и да је због тога почео њихов прогон.

- Видео сам Отовића како пада, био сам удаљен педесетак метара. Рамуш је потом побегао - рекао је Јолај.

Рамин отац Бинак Јолај и син Мухарем су отети, као и његов други син, који је успио да побјегне.

- Тражили су га, као и мене, да нас одведу, али смо се скривали мејсец дана по шумама, а онда се докопали Берана. Тамо сам се предао вјери и као дервиш тражио мир и опроштај за злочинце, бринући о снахи и шесторо деце сина Мухарема. У Глођане и на Космет, никад нисам смеи да се вратим - рекао је Јолај.

Он је још прије 15 година испричао своју причу репортеру Новости у Беранама, а затим и свједочио и у Хашком трибуналу.

Био је један од ријетких свједока који је посредством видео-линка, прије 12 година, изнио конкретне доказе против Рамуша Харадинаја.

Остали свједоци су побијени, истиче лист.

Рам Јолај никада није сазнао судбину свог оца и сина, али према поузданим изворима, они су одведени у логор у Пискотама код Ђаковице, гдје су прошле године у масовној гробници "Бункер" пронађени посмртни остаци педесетак Срба.

Међу њима је и петочлана породица Шутаковић из Ђаковице - Недељко, његова супруга Дара и синови Радоман, Александар и Ђорђе.

У току су анализе осталих посмртних остатака.