latinica  ћирилица
27/08/2019 |  14:05 | Аутор: СРНА

Највећа просјечна јулска плата у Српској 1.459 КМ у области финансија

Највећа просјечна нето плате у јулу у Републици Српској од 1.459 КМ исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања и била је већа за 3,92 одсто у односу на јунску, а најнижа у области грађевинарства - 632 КМ, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Из синдиката додају да су ниске просјечне нето плате у јулу примили радници у дјелатности умјетности, забаве и рекреације - 636 КМ, запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима - 679 КМ, као и радници у угоститељству, чија је просјечна јулска нето плата износила 684 КМ.

Како се наводи, ниске просјечне јулске нето плате примили су и запослени у дјелатности саобраћаја и складиштења, као и у трговини - 692 КМ.

Из синдиката наглашавају да је синдикалне потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској у јулу коштала 1.884 КМ, коју је просјечна нето плата у овом мјесецу од 912 КМ покривала са 48 одсто.

Породице у Српској су највише новца у јулу трошиле за набавку прехране - 704 КМ, за становање и комуналне услуге 569 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 106 КМ.

Набавке обуће и одјеће у прошлом мјесецу коштала је 132 КМ, хигијена и њега здравља 89 КМ, превоз 200 КМ, те образовање и култура 82 КМ.

- Из наведених података јасно је да је императив времена у којем живимо, што прије потписати све до сада непотписане колективне уговоре, потписати нову најнижу плату, те повећати плате и побољшати животни стандард свим радницима, како би се ублажио тренд одласка квалификоване, радно способне радне снаге из Српске - наводе из Савеза синдиката Српске.

У саопштењу се истиче да у фокусу активности у овој години треба бити и доношење измјена и допуна Закона о раду, Закона у посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о инспекцијама и Закона о мобингу, те изради Стратегије безбједности и заштите здравља на раду у Српској.