latinica  ћирилица
29/08/2019 |  09:03 ⇒ 11:16 | Аутор: dnevni avaz

Хрватска полиција гурала мигранте у провалију, било и пуцњаве (ФОТО/ВИДЕО)

Мигранти који су легално враћени из Словеније у Хрватску илегално су пребацивани у БиХ, пише Журнал, позивајући се на снимак настао 6. августа на подручју Велике Кладуше, када је званично забиљежен гранични инцидент.
Мигранти   (Фото: Žurnal) -
Мигранти (Фото: Žurnal)

Грађани су снимили комби хрватске полиције и мигранте који се извлаче из провалије.

"Упуцаћу те", каже хрватски полицајац мигранту који је стајао над шумском провалијом дубоком десетак метара.

Нешто касније, како се наводи, и други мигранти изведени су из полицијског комбија и натјерани да стану на руб дубоког јарка. Хрватски полицајац је извадио пиштољ и испалио неколико хитаца у зрак.

Мигранти су скочили у јаругу на чијем дну је граница с БиХ, а све се наводно дешавало 6. августа ове године.

Позив Граничној полицији БиХ упутили су бх. грађани који су чули пуцњаву, а до доласка граничара у провалији је било двадесетак миграната. Један од грађана који је дојавио за пуцњаву снимио је ту сцену.

Фото: Журнал

Рекао ми је "упуцаћу те", препричава у видеу један од миграната неколико секунди након што се успио извући.

Пола минуте раније види се комби хрватске полиције како напушта мјесто с којег су мигранти фактички гурнути у провалију.

На снимку се, потом, виде и бх. граничари који покушавају указати помоћ повријеђеним мигрантима.

- Дванаест миграната задобило је лакше повреде, док су њих шесторица послана на радиолошку обраду - саопштено је дан касније из Дома здравља Велика Кладуша.

Истог дана, 7. августа, хрватска полиција је саопштила како нема ништа с инцидентом те да њихови полицајци нису у БиХ илегално пребацили мигранте. Потврдили су да су само спријечили улазак миграната на територији Хрватске.

Истог дана када су издали саопштење да "немају ништа са случајем", на мјесту инцидента фотографисане су двије хрватске полицајке које су биле маскиране у проститутке. Дошле су да прикрију трагове свог поступања. Али закасниле су, пише Журнал.

На путу на којем је током инцидента снимљен комби хрватске полиције пронађене су и фотографисане чахуре од пиштољске муниције.