latinica  ћирилица
29/08/2019 |  14:17 ⇒ 14:17 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО у ЦГ поставља темеље "велике Албаније"

- Изградњом НАТО касарне у Прљанију, у општини Андријевица, тај војни савез планира да постави темеље 'великој Албанији'- каже Марко Милачић из Праве ЦГ.

Предсједник опозиционе Праве Црне Горе Марко Милачић позвао је грађане тог дијела Црне Горе да не дозволе, како је рекао, "милитаризацију и окупацију" земље.

Приликом обиласка Прљаније, Милачић је упозорио да НАТО очигледно намјерава да од територије цијеле Црне Горе направи своју војну базу и да "окупира" Сињајевину, Андријевицу, Беране и црногорску границу у корист тзв. "велике Албаније", а не у корист грађана тих општина и државе Црне Горе.

У видео-изјави Милачића, достављеној Танјугу, он каже да ће у изградњу касарне бити уложено 17 милиона евра, да ће у њој бити стационирана елитна јединица са 120 војника на простору од пет хектара што, како каже, значи да ће сваком војнику припасти 170 метара квадратних.

Милачић је примјетио да је црногорска држава спремна да толики новац уложи у, како каже, неку елитну јединицу умјесто у изградњу фабрика, гдје би грађани, иначе све напуштеније Андријевице могли да се запосле и да стварају нову вриједност и реалну економију.

Подсјетио је да се, на примјер, у Андријевици налази погон некадашње компаније Соко Штарк, у коме је радило око 150 становника те општине у којој живи 500 њих, који примају социјалну помоћ.

- А колико држава брине о равномерном регионалном развоју и развоју сјевера, можда најбоље говори чињеница и податак да је прошле године у школи у Андријевици уписано само 15 ђака првака - казао је лидер Праве Црне Горе.

Милачић сматра и да се поменута касарна не гради случајно баш у том мјесту, недалеко од Мурина, које је бомбардовано 1999.

- Није им безначајна ова територија. Када се овој идеји дода изградња овакве касарне и жеља да се у оближњим Беранама на аеродрому оформи војна база НАТО и кад имамо у виду да је ово малтене погранични појас са Албанијом, онда је више него јасно да НАТО планира овдје да постави темеље нечему што је 'велика Албанија' - поручио је Милачић.