latinica  ћирилица
29/08/2019 |  18:51 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Три рјешења за Инцел

Након еколошке несреће, у круг некадашњег бањалучког индустријског гиганта Инцел стигли су и међународни експерти које је ангажовао УНДП. Након тродневног обиласка терена, одржали су састанак са представницима ресорног министарства и релевантних институција. Како је након састанка саопштено, наредни корак је мапирање загађења, утврђивање тачне количине загађеног земљишта, а потом и приједлог мјера санације.

Након нешто више од пет мјесеци од избијања пожара који је узроковао цурење отровног и потенцијално канцерогеног уља пирален у круг некадашњег Инцела, стигли су и међународни стручњаци. Ангажован од стране УНДП-а, Холанђанин Бодвин Фоке анализирао је досадашње активности надлежних.

Говорећи о потенцијалним моделима санације, каже, да би први и најскупљи модел био извоз контаминираног земљишта и његово уништавање у, за то, прилагођеним постројењима.

- Друга могућност јесте одређивање мјеста за остављање ископане земље, које би било потпуно осигурано и без контакта са животном средином. Трећа опције је да се загађено земљиште не дира, него да се прекрије и то је најјефтинија опција, али је не препоручујем, јер се онда то земљиште више не може користити - каже Фоке.

Досадашња испитивања, како каже Фоке, показала су да је по дубини загађено 25 центиметара земљишта, те да пиралена нема у подземним водама. Тврди - док год се земљиште не ископава и док се на њему не играју дјеца, опасности нема.

- Од првог састанка, одржаног 23. јула до данас, УНДП је склопио уговор са међународним експертима и прикупљен је сав материјал који су тражили. Ове седмице су боравили на лицу мјеста и сада имају јаснију слику о проблему и мјерама које је неопходно провести - рекао је Мишо Радаковић, савјетник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Андреа Мухаремовић, представница УНДП-а навела је да оно на шта ће бити фокус проблема јесте комплетна локација Инцела, нешто више од 80 хектара, са аспекта загађености свим материјама. О загађењу у кругу Инцела на наредној сједници градске Скупштине требало би да расправљају и одборници.

Одјељење за инспекцијске послове припремило је информацију о стању у Инцелу, са свим проведеним, али и планираним мјерама.

- То подразумијева и истражне радње ко је шта радио на том простору, мјерења и утврђивање тачне површине и запремине контаминираног земљишта, припрему комплетног плана збрињавања земљишта које је контаминирано - нагласио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Хоће ли 300.000 долара, које је Влада Шведске обезбиједила путем УНДП-а за санацију земљишта контаминираног пираленом бити довољно, биће познато тек након прве фазе.

Према садашњим најавама, она би требало да буде завршена у новембру, а подразумијева управо мапирање загађења и план санације.