latinica  ћирилица
02/09/2019 |  12:56 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Број миграната све већи, а и даље недостаје граничних полицајаца

Делегација Парламентарне скупштине БиХ која је данас у Требињу посјетила Заједнички центар за полицијску сарадњу БиХ, Црне Горе и Србије да би сагледала како се управља мигрантском кризом, констатовала је да ће поново затражити посебну сједницу парламента о овој теми, да би се наложило Савјету министара да почне да ради свој посао.
Чланови парламентарне делегације БиХ са Зораном Галићем - Фото: СРНА
Чланови парламентарне делегације БиХ са Зораном ГалићемФото: СРНА

Чланови парламентарне делегације разговарали су са директором Граничне полиције БиХ Зораном Галићем, који је истакао да се због мигрантске кризе ситуација на подручју границе БиХ прилично усложњава, те упозорио да се број миграната повећава, а да је константно мали број граничних полицајаца.

- Ми покушавамо да нађемо могућности и рјешења да би свеукупну ситуацији на границама довели у задовољавајуће стање - рекао је Галић.

Према подацима Граничне полиције, ове години у БиХ је ушло 13.684 мигранта, а гранична полиција одвратила је од тог покушаја 8.600 миграната.

Он је упозорио да је повећан број миграната у Грчкој, а Турска их држи око милион и да ће, ако их они пусте, то бити проблем за БиХ.

- Ми имам сада вољу од Савјета министара да нам дају 160 полицијских службеника, 100 их треба кренути на школовање, али та процедура селекције је захтјевна, чак би је назвао и конфузном, јер након што се изврши одабир, дође на десетине жалби и то нам узима времена - каже Галић.

Клуб посланика у парламенту БиХ који је надлежан за сигурност и европске интеграције разлог овог проблема видио у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

- Савјет министара у техничком мандату, али и будући Савјет, мора отклонити проблеме који се тичу попуњавања систематизованих радних мјеста за јачање капацитета Граничне полиције, укључујући и набавку опреме - истакао је посланик у парламенту БиХ Лазар Продановић.

Посланик у парламенту БиХ Едита Ђапо напоменула је да је просјек за заштиту границе у Европској унији један километар - један полицајац, док БиХ има 33 километра и једног полицајца.

Посланик у парламенту БиХ Саша Магазиновић истакао је да је свако даље одлагање хитне реакције, прије свега, од Савјета министара, па и осталих одговорних само још један од показатеља неодговорности. "Ови људи раде у слабим капацитетима, али улажу надљудске напоре", додао је Магазиновић.

Посланик Шемсудин Мехмедовић сматра да проблеми са мигрантима оптерећују ионако тешке политичке проблеме у БиХ.

Он је указао да мигранти, због "челичног зида према Хрватској" остају у БиХ, која нема капацитета да их збрине.

Посланик Јасмин Емрић, који долази из Унско-Санског кантона, каже да је тамо стање са мигрантском кризом тешко и траје више од годину дана.

- Прошло је љето, мигранти долазе али ништа се није ријешило, сада ће зима и много тежи услови, када ће се мигрантска криза теже и контролисати, тачније њоме ће на овакав начин бити тешко управљати - истакао је Емрић.

Он је оцијенио да ће мигрантска криза тек ескалирати и да је велики проблем што надлежни на нивоу БиХ никако или врло штуро управљају овим проблемом.