latinica  ћирилица
04/09/2019 |  09:06 ⇒ 09:09 | Аутор: Index.hr

Кандидаткиња за предсједника Хрватске упоредила Србе и Јевреје у нацистичкој Њемачкој

Кандидаткиња на изорима за хрватског предсејдника из Радничке фронте Катарина Пеовић, гостујући на РТЛ-у, упоредила Србе са Јеврејима у нацистичкој Њемачкој.
Загреб (Фото: Flickr/Mario Fajt) -
Загреб (Фото: Flickr/Mario Fajt)

Она је најприје коментарисала трку предсједничких фаворита, Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкоре, о којој је рекла да је Пеовић је унапред изгубљена битка.

- Ко год побиједи, народ ће изгубити. То је битка међу људима која народу ништа добро донијети неће - рекла је она.

Како пише Индекс.хр, Радничку фронту многи доживљавају као неку врсту Комунистичке партије, али Пеовић је истакла да према том раздобљу гледа критички.

- Радничка фронта и ја се критички односимо према Комунистичкој партији и идеји те просвећене елите која све треба да нас води. Демократска смо странка и сматрамо да је важно да сви једнако партиципирају и одлучују о питањима која се на нас односе и у том смислу Комунистичка партија не може бити узор - рекла је Пеовић.

Једна од главних тема у медијима протеклих је дана Милорад Пуповац, који је изазвао жестоке реакције изјавом у којој је, због недавних хулиганских и шовинистичких испада, Хрватску упоредио с НДХ, подсјећа Индекс.

- Не бих Пуповца коментарисала, свакако га не бих критиковала. Срби данас у Хрватској играју улогу Јевреја. Користе се за хомогенизацију већинског народа против мањинског. Изузетно је важно да примјетимо зашто радимо на таквом одвајању Срба и Хрвата умјесто да се бавимо економским темама, критикујемо капиталистичке елите које су нас довеле до овога гдје јесмо. Капиталистичке елите преко својих политичких представника производе сукоб који је потпуно небитан. Наравно да је то капиталистичка завјера. Позадина такве мотивације да се производи непријатељ у облику Србина је потпуно идентична мотивацији производње Јевреја у нацистичкој Њемачкој", рекла је Пеовић.