latinica  ћирилица
05/09/2019 |  07:38 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Чемерну

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ оптуженима за злочине над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године.

На рочишту одржаном 29. августа, свједок Тужилаштва БиХ Саво Цвијетић рекао је да је након напада муслиманске војске видио масакриране цивиле и српске војнике који су били у селу.

- Испред нове куће Драгана Дамјановића видио сам голе до појаса и везаних руку Нену Микића и Милована Малешевића, којима су груди и леђа били исјечени ножем. Ту сам видио и Гојка Ђурђића, Радомира Јефтића и Манојла Ђуку - изјавио је Цвијетић.

Он се присјетио да је иза куће убијен Жарко Малешевић, док је иза старе куће Дамјановића пронађен Ново Цвјетковић, чије тијело је тек препознао његов брат Ранко када је пренесено у Округлицу.

Говорећи о породици Буњевац која је избјегла на Чемерно, Цвијетић је навео да су убијени Милосава, Ранко, Милош и Ђорђе, а да је Горан, чија је супруга такође настрадала, рањен.

Цвијетић је додао да је убијен и Момир Буњевац, наводећи браниоцима оптужених да он није био војно ангажован.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године заједно са другим лицима свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње РБиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба који су мучени и убијани.