latinica  ћирилица
05/09/2019 |  08:25 ⇒ 08:28 | Аутор: СРНА

Цијена пшенице ниска, трошкови високи

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је да је овогодишња цијена пшенице од око 30 фенинга за килограм ниска, јер су произвођачи имали изузетно високе трошкове, нарочито када је ријеч о заштити класја.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

- У прољеће и љето морали смо ове године вршити три пута заштиту класја против фузериоза, што је довело до знатног поскупљења пшенице као сировине и цијена око 30 фенинга по килограму није никако адекватна, не може да то намирити - рекао је Маринковић Срни.

Он је навео да су приноси били у просјеку од око пет тона по хектару, иако су била већа очекивања.

Маринковић је напоменуо да је уз све недаће дошла казнена мјера Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске коју су изазвали пољопривредници који нису имали засијану пшеницу, а пријавили су десетине хектара.

- То је класична превара у пољопривреди и мислим да није поштено што је Министартво пољопривреде укинуло премију од пет пфенинга за продату пшеницу у овим условима, јер је на неки начин већина пољопривредника кажњена на основу неколицине који су то проузроковали - рекао је Маринковић.

Он је додао да је Удружење апеловало да Министарство бар ову годину задржи премију или да је умањи, јер је њено укидање само отежало ситуацију пољопривредника чији је род пшенице прилично смањен.

- На првом наредном састанку са министром када будемо имали консултације још једном ћемо покушати да иницирамо да се изнађу та средства, да се на неки начин изврши ребаланс буџета за ову годину - рекао је Маринковић.