latinica  ћирилица
05/09/2019 |  09:44 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: "Утицајни странци" већ договарају нови састанак

Предсједник СДА БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да "неки веома утицајни представници међународне заједнице" ових дана интензивно раде на томе да буде настављен разговор лидера СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, с циљем коначног договора о формирању Савјета министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Али, не знам шта планирају /предсједник СНСД-а Милорад/ Додик и СНСД. Било је са њихове стране ултиматума, блокада, пријетњи даљим заоштравањем кризе, чак и враћањем надлежности - рекао је Изетбеговић за Дневни аваз и додао да се нада да ће одустати од таквих сценарија.

Изетбеговић каже да није немогуће да СНСД испроба и дио најављеног плана, који, како каже, "доживљава као пријетње".

Он очекује да се земље гаранти Дејтонског споразума "коначно разбуде и осмисле реакцију на евентуални напад на мировни споразум и стабилност БиХ и региона".

Изетбеговић је поручио да ће уколико Додик "настави са опструкцијама", СДА наставити да функционише са својим партнерима у Савјету министара - СДС-ом и ПДП-ом и да ће то тако бити док не дође до "сазријевања у СНСД-у".

Једномјесечни рок за формирање Савјета министара, који су договорили лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, истиче данас, али, због неслагања у вези са Националним годишњим програмом /АНП/, чланови Предсједништва БиХ нису у том року успјели да се сагласе о именовању Зорана Тегелтије као кандидата за предсједавајућег Савјета министара.