latinica  ћирилица
05/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Програм превенције настанка отпада по европском стандарду

Република Српска ће након усвајања републичког плана управљања отпадом бити прва у региону која ће имати потпуно разрађен програм превенције настанка отпада по узору на европске земље, рекла је данас у Бањалуци помоћник министра за заштиту животне средине Српске Свјетлана Радусин.
Јавна расправа о управљању отпадом (Фото: Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију) -
Јавна расправа о управљању отпадом (Фото: Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију)

Радусинова је, обраћајући се учесницима јавне расправе о нацрту републичког плана управљања отпадом и о извјештају о стратешкој процјени утицаја на животну средину нацрта републичког плана управљања отпадом, изразила очекивање да ће стручна и најшира јавност активним учешћем у расправи и својим сугестијама и коментарима помоћи да Српска добије квалитетан и спроводив документ.

Она је на расправи, која је одржана у организацији Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, нагласила да је републички план управљања отпадом свеобухватан документ који даје смјернице за управљање отпадом - на који начин га сортирати, гдје га одлагати.

Према њеним ријечима, биће добијени и коначни одговори о количинама и врстама отпада у Српској, саопштено је из ресорног министарства.

Нацрт републичког плана управљања отпадом и извјештај о стратешкој процјени утицаја на животну средину нацрта републичког плана управљања отпадом, урађени су у оквиру пројекта "Мрежа организација цивилног друштва за лобирање и заговарање у области заштите животне средине".

Тај пројекат спроводи имплементациона агенција Регионални центар за животну средину за централну и источну Европу, а финансира Шведска агенција за међународну сарадњу и развој /СИДА/, док је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске носилац припреме ових докумената.

Републичким планом управљања отпадом одређује се и усмјерава управљање отпадом на основу анализе постојећег стања и циљева управљања отпадом, утврђених Стратегијом управљања отпадом за период 2017-2026. године.

Наредна јавна расправа о овим документима биће одржана у Источном Сарајеву у сриједу, 11. септембра.