latinica  ћирилица
05/09/2019 |  15:51 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Скелани: Завршена археолошка ископавања римског града

У Скеланима код Сребренице данас су завршена археолошка истраживања ископина римског града. Тим стручњака из Требиња, Бијељине и локалних археолога открио је нове подне мозаике и зидине некадашњих римских грађевина из трећег вијека нове ере.

Археолози су пронашли и остатке тзв. "римских градских вила" са просторијама са подним гријањем, пронађени су и мозаици којима предстоји конзервација.

- Значај је што је откривен луксузни мозаик, што потврђује да је ова локација и те како археолошки интересантна - истиче археолог Ивана Гријућ.

Због ових проналазака, али и ранијих открића камених споменика културе, базилика, римске курије и осталих грађевина, Скелани заслужују посебну заштиту и бригу државе.

- Прогласили смо ово подручје од изузетног значаја. Сада нам слиједи конзервација и презентација свега онога што је пронађено на овом локалитету - каже Љубица Срдић, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Као резултат истраживања, отворен је и музеј, а циљ је Скелане смјестити на туристичке мапе.

- Ми у сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске и туристичком организацијом Сребренице стално радимо на промоцији, ове године смо били на сајму туризма у Београду. Планирамо наступе по Србији и Републици Српској - напоменула је Свјетлана Марковић, директорица музеја у Скеланима.

У Скеланима се истраживања завршавају данас ,али ће група археолога наставити ископавања на подручју Сребренице и то на локалитету Ораховица гдје су пронађени остаци ранохришћанске цркве.