latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:03 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

ХДЗ: Овакво стање ником не одговара, БиХ тоне у још дубљу кризу

ХДЗ БиХ позвао је данас политичке партнере да се врате дијалогу и да изборни побједници формирају власт како би се убрзао евроатлантски пут БиХ, истичући да овакво стање никоме не одговара, да се БиХ гура у још дубљу политичку кризу, удаљава од евроатлантских интеграција и спровођења кључних реформи.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

ХДЗ у саопштењу истиче да представници хрватског народа немају никаквих недоумица око чланства БиХ у ЕУ и НАТО-у, те провођења кључних реформи како би се осигурала стабилност, напредак и бољи животни стандард, али да партнери на бошњачкој и српској стани имају право на различите погледе везане за будућност БиХ.

- Морамо се максимално уважавати, те кроз заједништво и истинску заштиту констутитивних народа градити модерну и европску БиХ. Управо потписани Принципи за успостављање власти су прави примјер компромиса и реалног промишљања шта је заиста БиХ, те се морају хитно реализовати. То је прави пут и једино рјешење - поручују из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се подсјећа да потписивање Принципа за формирање Савјета министара БиХ, договором предсједника СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, изборних побједника Општих избора 2018. године, нажалост, није резултирао новом влашћу и реализацијом договора. Остала је само жеља за напретком и инсистирање хрватске стране на компромису.

- Након истека договореног рока од 30 дана, понављамо, рјешење искључиво може бити договор и компромис, на што званичници Хрватског народног сабора и ХДЗ-а БиХ скоро годину дана позивају. Одговорним приступом морамо омогућити да изборни побједници успоставе власт, што је у интересу свих конститутивних народа и грађана БиХ - наводе из ХДЗ-а.