latinica  ћирилица
05/09/2019 |  17:56 ⇒ 06/09/2019 | 07:39 | Аутор: РТРС

Истекао рок, стигло упозорење из Брисела

У БиХ је стигло упозорење из Брисела. Послао га је комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан. Политичком руководству у БиХ послао је поруку да, због непоштовања рока о формирању власти, преузму одговорност и наставе с дијалогом у циљу именовања Савјета министара и то без одгађања! Аналитичари сматрају да је БиХ земља без наде, под чије темеље, Комшић и Изетбеговић, постављају мине.

Да ће до 5. септембра власт бити формирана већ одавно нису вјеровали ни највећи оптимисти, упркос упозорењима из Брисела да је то од великог значаја за процес европских интеграција. Након "пропалог" споразума, огласио се и Јоханес Хан, први пут "откривши" да се лично ангажовао с Предсједнишвом БиХ да охрабре политичко руководство да спроведу споразум од 5. августа.

- Од њих очекујем да преузму одговорност и наставе са дијалогом у циљу именовања Савјета министара, без даљег одлагања, скоро годину дана након одржавања избора. Ово је неопходно како би се кренуло даље након мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ - истакао је Хан.

Комшић је и данас потврдио политику уцјене, поруком да се слаже с Ханом, али да прво треба усвојити и доставити АНП. Ипак, споразум о формирању власти, који су политички лидери потписали прије мјесец дана, за већину аналитичара, је прошлост. Оцјењују да је истовремено под упитник стављена и будућност БиХ.

Да је БиХ земља без наде и инвестиција због које одлазе млади, сагласан је и дугогодишњи новинар и познавалац политичких прилика у БиХ Зоран Крешић. Све ово подсјећа га на `90. године када су бошњачки политичари повлачили потписе с бројних мировних споразума. Само је сада, каже, улога припала Жељку Комшићу да спроводи великобошњачки национализам, пред очима међународне заједнице.

- Заправо, проклетство је што шаптачи имају много већи утицај на локалну политику него што су то домаће политичке снаге, што говори о томе да БиХ није зрела ни политички ни као држава - тврди Крешић.  

И Алија Изетбеговић је фебруара 1992. године имао шаптаче, када је ставио потпис на Кутиљеров план иза кога је стајала ЕУ, а онда је на наговор Америке одустао, повлачи паралелу Цвијетин Миливојевић. Тако је и данас, јер нико из ЕУ не спомиње НАТО интеграције као услов, осим Америке. Због тога, сматра, да се Америка враћа као самопроглашени посједник. 

- Послије мјесец дана садо смо на почетним позицијама - да неко на нечији наговор, а тај ко наговара није ЕУ у коју се сви заклињу, него Вашингтон, поново одустаје од тога и као услов свих услова истура потписивање овог документа који води ка НАТО - истиче Миливојевић.

Аднана Хускић, политичка аналитичарка из Сарајева, каже да је споразум тројице лидера од 5. августа, од почетка био осуђен на пропаст, јер је СДА имала скучен простор, уцијењена од Жељка Комшића и његовог искључивог става о НАТО интеграцијама. У Принципима формирања власти ништа није било дефинисано, осим да треба бити формирана власт. 

-  Ту је било доста контрадикторности - напомиње Хускићева. 

Како год, све су гласнији они који сматрају да бошњачки прваци не желе СНСД и Додика у бх. власти, због чега су и измислили АНП као услов за формирање Савјета министара. Крешић открива шта су му рекли хрватски министри у Савјету.

- СДА је врло свјесно у прошлој години све разговоре о МАП-у и његовом активирању одмакла у страну. Звиздић је то врло свјесно сконио у страну, иако је /Мирко/ Шаровић, то говорим на основу разговора с хрватским министрима из реда Хрвата, био спреман да подржи АНП, а онда је СДА, како би сачувала СДС на изборима 2018. године, ту тачку повукла са свих сједница Савјета министара - тврди Крешић.

Подсјећамо, договорени рок за формирање бх. власти је истекао, а кандидат за предсједавајућег Савјета министара још није именован. У међувремену, Изетбеговић спомиње велике силе које желе да се споразум обнови. Да ли је, овај пут, на листу додао и Брисел?