latinica  ћирилица
05/09/2019 |  18:52 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Прве бербе јабука обећавају добру годину

На плантажама у градишком Поткозарју почела је берба раних сорти јабуке. Прва искуства са сортом Гала, код воћара који су примијенили комплетну агро-технику, већ су обећавајућа.

На породичном имању Миленко Чекић у Грбавцима приводи крају бербу јабуке сорте гала. Убране плодове директно из воћњака пласира у продају.

- Принос и квалитет су задовољавајући. Прије саме бербе урадили смо анализу плода- каже Миленко Чекић.

Драган Ковачевић из Турјака од укупно 10 хектара под воћем, галу има на два хектара. Са продајом овогодишњег рода ће причекати и убране плодове смјестити у хладњачу.

- Сад је дошло вријеме бербе. Најважније да оберемо јабуку и ускладиштимо је. Послије ћемо видјети шта и куд даље- истиче Драган Ковачевић.

Да би се обезбиједио оптималан тренутак бербе, који је врло важан фактор за ране сорте јабуке, појачано присуство агронома из Ресора за пружање стручних услуга.

- Помоћу скале видимо који је то оптималан моменат за бербу и то сугеришемо воћарима- напомиње Дражен Чекић, из ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Градишка.

Недостатак берача пријетња је да цјелокупан овогодишњи род не буде убран на вријеме. Зашто је све мање берача?

- Неће нико да ради. Радије би сједили у кафићима, а у воћњаку се може зарадити и те како лијепа дневница- тврди сезонски радник Славица Мркић.

Према првим процјенама на плантажама гдје је примјењена комплетна агротехника воћари могу очекивати приносе од око 40 тона јабуке по хектару.