latinica  ћирилица
05/09/2019 |  22:46 | Аутор: СРНА

Швајцарска штампа: Учестали напади на Србе, државни врх ћути

У Хрватској, која је чланица ЕУ, све више се догађају напади на Србе, а државни врх умањује премлаћивање и прогон српске мањине, пише швајцарски лист "Тагес анцајгер" у чланку о ситуацији у Хрватској.
Међу нападачима на Србе код Книна и младић који је тукао сезонце на Брачу (Фото: Sibenikin) -
Међу нападачима на Србе код Книна и младић који је тукао сезонце на Брачу (Фото: Sibenikin)

Лист цитира бившег премијера и садашњег предсједничког кандидата Зорана Милановића који је у контексту недавних напада на Србе поменуо ријеч "тероризам" и упозорио на "културу насиља" у хрватском друштву.

"Тагес анцајгер" подсјећа на неколико напада на Србе у Хрватској, попут демолирања кафића и премлаћивања гостију који су гледали фудбалску утакмицу, каменовања кућа повратника и напада на угоститеља који је одбио да пусти пјесме Марка Перковића Томпсона који у својим пјесмама шири десничарске ставове.

Лист наводи да је Томпсон имао проблема са швајцарским властима када је покушао да наступи у тој земљи и да су му 2009. чак забранили улазак у земљу, преноси портал "Индекс".

- Нарочито је проблематично ћутање предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић која је, када је коначно упитана за нападе на Србе, изјавила за ХРТ `да није њен посао да коментарише дневну политику и да не жели повећавати подјеле у друштву`- пише лист.

У тексту се додаје да Китаровићева жели да буде поново изабрана на функцију предсједника и зато се умиљава националистима, што и доводи до раскола у хрватском народу.

Лист наводи да се у хрватској јавности често може чути усташки поздрав "За дом спремни", те да се приказују филмови који умањују број жртава и злочиначки карактер концентрационог логора Јасеновац, као и цијеле НДХ.

- Када је пак посланик српске мањине Милорад Пуповац ситуацију у Хрватској упоредио са оном у НДХ, премијер Андреј Пленковић је то окарактерисао непримјереним и осудио, а Китаровићева је још оштрије напала Пуповца - пише "Тагес анцајгер".

У тексту се истиче да раширени национализам код многих Срба изазива страх и наводи се још примјера напада на Србе, попут потјере за ватерполистима из Србије на сплитској Риви.

- Срамотну улогу у свему игра и Католичка црква. Она пропагира реваншизам, њени свештеници служе мисе у част усташких злочинаца, а профашистичке књиге се често представљају у црквеним просторима - пише лист.

"Тагес анцајгер" констатује да је, с обзиром на талас насиља у Хрватској, шокантно неоглашавање високопозиционираних политичара ЕУ, те наводи као смијешну изјаву будућег предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лејен која је Хрватску описала као "узор другим земљама".