latinica  ћирилица
06/09/2019 |  10:19 | Аутор: СРНА

Новина - скраћени добровољни ликвидациони поступак

Привредна комора Републике Српске иницирала је доношење новог закона о ликвидационом поступку с циљем бољег надзора над ликвидационим управником, смањења трошкова и скраћивања овог поступка, а предвиђа и увођење новине у законодавство-скраћени добровољни ликвидациони поступак.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

- Оно што је важно за пословну заједницу и на чему смо инсистирали је увођење новог института у наше правно законодавство, а то је скраћени добровољни ликвидациони поступак с циљем скраћивања поступка затварања пословних субјеката у ликвидацији и смањења трошкова ликвидационог поступка - рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Он је навео да се скраћени добровољни ликвидациони поступак спроводи на начин да послије донесене одлуке о престанку постојања пословног субјекта, сви власници капитала тог субјекта дају нотарски овјерене изјаве да су измирене обавезе тог субјекта према повјериоцима, укључујући и обавезе према радницима, као и да су сагласни да се спроведе скраћени ликвидациони поступак.

- У том скраћеном ликвидационом поступку не би се именовао ликвидациони управник, а што би за резултат имало да трошкови таквог поступка буду минимални - додао је Благојевић.

У образложењу Приједлога закона о ликвидационом поступку наводи се да се он доноси ради исказане потребе да се тај поступак учини ефикаснијим, бржим и економичнијим.

Једну од новина у овом закону у односу на важећи Закон представља прописивање одредаба које се односе на уновчење имовине у ликвидационом поступку, и то непокретне и покретне имовине, као и имовине без терета и са теретима.

Овим актом детаљније су прописане обавезе и дужности ликвидационог управника, те одговорности за штету коју проузрокује власницима капитала пословног субјекта и повјериоцима у току вршења радњи у ликвидационом поступку, као и новчане казне које се могу изрећи ликвидационом управнику у случају повреде одредаба овог закона.

Један од основних циљева ликвидационог поступка је намирење повјерилаца ликвидационог дужника, те расподјела остатка ликвидационе масе сразмјерно учешћу у власништву, односно одлуци власника капитала пословног субјекта о расподјели ликвидационе масе.

Приједлог закона о ликвидационом поступку је на предложеном дневном реду сједнице Народне скупштине Републике Српске која је заказана за 17. септембар.