latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:07 ⇒ 12:13 | Аутор: РТС

Хаос у Јужној Африци, напади, сукоби, жртве (ВИДЕО)

Полиција је испаљивала гумене метке на демонстранте и ухапсила око 50 особа због насилних демонстрација против странаца у Катлехонгу недалеко од Јоханесбурга, јављају јужноафрички медији. Два изгорела тела пребачена у мртвачницу.
Хаос у Јужној Африци - Фото: Screenshot/YouTube
Хаос у Јужној АфрициФото: Screenshot/YouTube

Хаос у Јужној Африци пренио се, током посљедњих 48 часова, и у неколико околних држава у којима су се на мети демонстраната нашли управо Јужноафриканци.

Танзанија је обуставила све летове ка Јужној Африци, док су нигеријске власти понудиле евакуацију свим својим држављанима који се налазе у тој држави, послије серије нереда у којима је, до сада, погинуло најмање десет особа, док је више од 150 ухапшено.

Истовремено, демонстранти су у конгоанском Лумубашију полупали прозоре на јужноафричком конзулату и опљачкали продавницу чији су власници Јужноафриканци, јављају локални медији.

Сличне сцене виђене су и у Замбији, гдје су студенти организовали протест у Лусаки, али је скуп убрзо измакао контроли па је опљачкан тржни центар, чији су власници Јужноафриканци.

Хаос у и око Јужне Африке почео је после серије протеста који, наводно, за циљ имају протеривање странаца, власника различитих продавница или пословних објеката.

Истовремено, широм Јужне Африке забиљежени су изгреди у којима је руља гађала полицију камењем. Полицајци су испаљивали гумене метке на изгреднике и ухапсили педесетак особа.

Недалеко од Преторије, тројица полицајаца убијена су у  пљачки блиндираног возила које је превозило новац, чиме су додатно подигнуте ионако високе тензије у том делу земље.

Мадагаскар и Замбија су отказале фудбалске утакмице против репрезентације Јужне Африке у знак протеста због  напада на странце.