latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:15 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Вучић са сенаторима: Трајни мир од огромне користи за Србе и Албанце

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, којима је рекао да је Београд спреман на сваки разговор. Поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било би од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону, истакао је Вучић.
Вучић са амбасадорима - Фото: РТС
Вучић са амбасадоримаФото: РТС

Договор Београда и Приштине подразумијева да и једна и друга страна подједнако изгубе, да би обе стране подједнако добиле, поручио је предсједник Србије послије разговора са сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем.

- То је једини начин како договор може да се постигне - истакао је Вучић.

Он је новинарима после састанка пренео да је америчким сенаторима изнео недвосмислен став да Србија очекује укидање такси и жели постизање компромисног договора, али и да тај договор не може да буде испуњење циљева једне стране, а да српска страна не добије ништа.

- То би требало да буде договор у којем би и једна и друга страна подједнако изгубиле, да би обе стране поједнако добиле - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да је Београд спреман на сваки разговор, јер је он љековит и додао да би поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону.

Он је захвалио сенаторима на труду да се пронађе рјешење за наставак дијалога.

Вучић је рекао и да је интерес Србије интензивирање политичког дијалога на високом нивоу и да је потребно да односи две земље буду партнерски.

- У интересу Србије је да односи буду све бољи - рекао је Вучић и додао да су у посљедње време односи у многим областима значајно унапређени, мада има још простора за њихово побољшавање.

Он је рекао да је захвалан сентароима на посети и ангажовању у региону и жељи да се очува стабилност и постигне дуготрајни мир.

- Увјерен сам да је жеља за унапређењем односа Србије и САД обострана - рекао је Вучић и додао да је било речи и о економској сарадњи од које ће грађани да имају велику корист.

Истакао је да је важно и да се увећа трговинска сарадња.

Вучић је рекао да је на састанку било речи и о регионалној стабилности, те да ће Србија наставити да са политиком очувања мира и поштовања права других.

Пренио је да се сенаторима захвалио на подршци Србији у остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

- Имали смо одређене теме, о конкретној сарадњи, и вјерујемо да ће ту бити отварања неких нових поглавља и тема - рекао је Вучић.

Он је указао на добру војно-економску и цивилну сарадњу, посебно са Охајом, додајући да та сарадња може да буде још боља, јер има простора за унапређење.

Вучић је навео да су му сенатори указали и колико су задовољни економијом у Србији, а колико би желели да се одређене области у владавини права измјене на боље.

- Саслушао сам и указао на чињеницу да можемо још много да поправимо, промијенимо и да урадимо у наредном периоду - рекао је Вучић.

Најавио је и да ће бити обиљежена 75. годишњица операције Халијард.

Извор: РТС/Танјуг

Марфи: За рјешење Косова потребан "велики компромис"

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је да је за рјешење косовског питања потребан велики компромис и да оно може бити ријешено само уз жртвовање обију страна.

Марфи, који је са својим колегом демократом Роном Џонсоном јуче боравио у Приштини, а данас су разговарали у Београду са предсједником Србије, изразио је наду да ће након парламентарних избора и Албанци учинити кораке како би дијалог бити настављен.

САД су уз Србију и желе јаче партнерство са Србијом, рекао је сенатор Крис Марфи.

Марфи је, након разговора са Вучићем, новинарима рекао и да се нада да ће у том смислу утицати на предсједника Доналда Трампа, али, како је рекао, и на колеге да дођу у Србију, да виде и увјере се у њен напредак.

- Ми смо дошли да бисмо пренијели потпуно јасну поруку да су и демократе и републиканци у америчком конгресу уз Сбију и да желе снажније партнерство са вашом земљом - рекао је Марфи.

Вашингтон и републиканци се, истакао је демократа Марфи, слажу и имају заједничку вјеру у подршку српском народу.

- Наше двије земље, каже, могу да јачају партнерство и да Америка унаприједи инвестиције, али и да ми у САД имамо више српске робе.. Најбољи начин да унаприједимо наше економско партнерство је да будемо сигурни да ћемо наставити пут Србије ка ЕУ, а главно средство за то је дијалог - рекао је Марфи.