latinica  ћирилица
06/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Конференција о катастру - десет агенција потписало Меморандум о сарадњи

На тродневној Регионалној конференцији о катастру и инфраструктури просторних података, која је завршена данас у Нему, представници десет катастарских и картографских агенција западног Балкана потписали су Меморандум о разумијевању и сарадњи.
Семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретности - Фото: РТРС
Семинар за представнике медија о успостављању катастра непокретностиФото: РТРС

Скуп је организовала Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове, а окупио је директоре десет катастарских агенција западног Балкана са сарадницима, представнике донатора, Свјетске банке, геодетских управа Шведске, Норвешке и Холандије, те европске организације "Еурогеографикс" /Eurogeographics/.

Сврха потписаног Меморандума је размјена информација, изградња институционалних капацитета и мреже регионалне сарадње, заједнички приступ фондовима ЕУ и другим финансијским, те донаторским организацијама, саопштено је из Владе Федерације БиХ.

У саопштењу се додаје да ће бити формиран стални технички одбор чији је Пословник о раду саставни дио Меморандума, а агенције потписнице ће именовати одговорна лица задужена за његово спровођење.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић оцијенио да је ово једна од најуспјешнијих регионалних конференција и да је организована по узору на сличне конференције у скандинавским земаљама.

- Гости су нам били и челници Еурогеографикса, најјаче организације у Европи која окупља геодетске и агенције које се баве просторним подацима. Оно што чини ову конференцију занимљивом јесте да су сви директори агенција из региона представили активности на пољу евиденције некретнина и структуре просторних података - навео је Обрадовић.

Он је истакао да су поуздани подаци о некретнинама основ за привреду у једном друштву.

Тема конференције била је улога катастарских и картографских агенција у процесу успостављања инфраструктуре просторних података.

Наредна Регионална конференција биће одржана сљедеће године у Словенији.