latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:17 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Страшна судбина Срба страдалих у Старом Броду

Обиљежавање страдања Срба у Старом Броду и Милошевцима 1942. године биће обиљежено сутра. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас, на конференцији за новинаре, да младе генерације у Српској треба да се присјећају жртава које је српски народ дао за слободу у Другом свјетском рату, као и у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Програм обиљежавања почеће Светом Архијерејском литургијом у Цркви Светог Цара Лазара и Косовских мученика у 8.30 часова у Вишеграду, односно Андрићграду.

У 11.15 програм обиљежавања наставиће се поласком туристичког брода са званицама до Старог Брода.

Потом, у 12.20 часова, одржаће се помен убијеним у Спомен капели, а већ од 12.30 биће освештан Спомен музеј старобродским жртвама из 1942. године.

У 13.00 часова биће положени вијенаца на Спомен плочу, гдје ће се обратити и званичници у 13.10. часова.

- Уз усташки злочин у Старом Броду десио се и комунистички злочин, јер се о стравичном страдању Срба није могло говорити - рекао је Милуновић.

Говорећи о догађају, Милуновић је истакао да је страшна судбина многих који су бјежећи од усташа, Нијемаца и Италијана спас тражили у Дрини.

- Злочин је био толики да је згрозио и Нијемце. Овај датум установљен је као датум од републичког значаја - изјавио је он.

Милуновић је додао се очекује и долазак патријарха српског Иринеја.