latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:47 | Аутор: СРНА

Проширен програм за исплате инвалиднина

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са тјелесним и менталним потешкоћама од 70 одсто, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- То значи да ће дјеца, на примјер, са Дауновним синдромом бити обухваћена овим правом - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Према његовим ријечима, закон је јасно дефинисао и право у области инвалиднина за обољеле од ријетких болести, те да се различит проценат инвладине плаћа за различит степен инвалидитета.

- Предложеним законом предвиђено је и да утврђивање инвалидитета за лица до 18 година раде стручне службе у центрима за социјални рад и Министарству, а до садаје то радио Фонд ПИО - прецизирао је Шеранић.

Влада је данас, како је реакао, утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити, који представља важну пронаталитетну мјеру, те предвиђа да сходно меморандуму који је потписан са послодавцима у Српској, Влада у цјелости преузима трошак накнада за вријеме породиљског боловања радника.

- На овај начин Република преузима одговорност финансирања породиљског боловања и омогућава послодавцу да средства која је намјенио за то радно мјесто може искористити за адекватну замјену, а да породиља не остане без посла и примања - прецизирао је Шеранић.

Он је рекао да је законом предвиђено да ће свака незапослена породиља у Српској имати право на породиљску накнаду, без обзира колико је дуго незапослена.

- Законом се уводи и ново право родитељу-његоватељу или његоватељу за оне који се брину о дјеци 24 часа због обољења, чиме ће они имати оправо на одређену накнаду - додао је Шеранић.

Шеранић је појаснио да ће накнада износити 112 КМ, а циљ је да када се саберу све накнаде које та породица има по основу болесног дјетета да се добије износ од 500 КМ, односно да минимум социјалне сигурности за ове породице у будућности дође на ниво најниже пројектоване плате у Српској.

Он је прецизирао да би сходно измјенама и допунама Закона о дјечијом заштити у наредној години требало издвојити око осам милиона КМ из Буџета, а измјенама и допунама Закона о социјалној заштити за инвалиднине око шест и по милиона КМ.

Говорећи о дуговањима здравствених установа, Шеранић је навео да су дуговања према Пореској управи незнатно већа него крајем прошле године, али су, у смислу других обавеза, незантно смањена.

- Рјешавање тог питања дефинисано је Акционим планом. Ријеч је о комплексном стању и питању за чије рјешавање је потребно вријеме - закључио је Шеранић.

Он је нагласио да су данас утврђени акти који су врло значајни за специфичне популације.