latinica  ћирилица
06/09/2019 |  16:00 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Херцеговина добија клинички центар вриједан више од 50 милиона КМ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Пословног система Свислајон Родољуб Драшковић договорили су данас у Требињу да ће заједно стати иза изградње новог клиничко-болничког, дијагностичког и рехабилитационог центра у Требињу чија ће вриједност бити већа од 50 милиона КМ.

Додик је, послије састанка са Драшковићем коме су присуствовали и градоначелник Требиња Мирко Ћурић и директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић, истакао да ће Драшковић и он бити оснивачи Фондације која ће стајати иза изградње новог клиничког центра, а да ће њена улога, између осталих, бити и да прикупи одређен број донација потребних за његову изградњу.

- Драшковић ће у нову зграду Гимназије уложити 25 милиона КМ, а од нас је тражио да толико Влада Српске уложи у нови клиничко-болнички центар. Рекао сам му да ћемо ми дати дупло више новца - 50 милиона КМ, јер су то заслужили Требиње и Херцеговина - навео је Додик.

Он је истакао да је са Драшковићем договорио да ће се заједнички ангажовати и на рјешавању инфраструктурних пројеката, попут изградње пута од Фоче до Тјентишта, новог пута ка Никшићу преко Клобука, те реконструкцији и модернизацији пута од Требиња до Љубиња.

- Нисмо одустали ни од изградње аеродрома. Увјерен сам да ће ова генерација људи то поставити на праве ноге - рекао је Додик, додајући да су разговарали и о изградњи хидроелектране у Суторини код Херцег-Новог, чиме би се значајно повећао укупни електроенергетски биланс Републике Српске.

Додик је истакао да је допринос Родољуба Драшковића Херцеговини немјерљив, а да му је додјела титуле кнеза знак захвалности за оно што је урадио, али и велика обавеза да настави са улагањима у Требиње и Херцеговину.

- Родољуб Драшковић заслужује пажњу читаве Републике Српске. Идеје које овдје чујемо треба да буду реализоване и ми ћемо направити интегрални програм који ће обухватити јавне и приватне инвестиције на овом подручју да знамо шта нам је циљ у наредних десет година - навео је Додик.

Предсједник Пословног система Свислајон, Родољуб Драшковић, истакао је да је са Додиком разговарао о рјешавању питања важних за будућност Херцеговине и њен развој.

Он је рекао да разговор на данашњем састанку није био политички, јер њега искључиво интересују привредни и друштвени развој и подизање животног стандарда народа Херцеговине.

- Договорили смо се да изградимо нови пут од Фоче до Тјентишта, клинички центар у Граду сунца који ће имати регионалне предиспозиције, те изградњу новог пута до Никшића - навео је Драшковић, коме је савјет општина источне Херцеговине додијелио титулу херцеговачког кнеза.

Максимално ће, рекао је Драшковић, радити на успостављању бољих односа са институцијама БиХ ради рјешавања "малограничних прелаза", бољег промета робе и капитала, али и слободног протока народа Црне Горе, Републике Српске и БиХ.

Говорећи о новом болничком центру, Драшковић је истакао да ће одмах након израде пројектне документације почети изградња овог важног објекта за цијелу Херцеговину.

- Код болнице ће бити као и код Гимназије која је моја задужбина, на којој радови неће стати док се не преда Граду Требињу - навео је Драшковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић захвалио је Додику и Драшковићу који су годинама уназад били на располагању Херцеговини - Драшковић кроз пројекте вриједне више од 300 милиона КМ, а Додик као неко ко је увијек подржавао све оно што се у Требињу и Херцеговини требало или треба градити.

- Данашњи састанак је потврда да у Требињу и Херцеговини има доста тога да се уради, а ово је порука и младима да ће за све њих бити будућности у нашем крају - навео је Ћурић.