latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:50 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

СДА: Позив на наставак разговора о формирању власти

Главни одбор СДА позвао је данас све релевантне саговорнике да наставе разговоре о формирању власти и постигну консензус који ће омогућити слање Годишњег националног програма и именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У СДА су увјерени да власт на свим нивоима може бити успостављена у кратком року, уколико се сви буду придржавали потписаног споразума, поштовали Устав и закон.

У закључцима донесеним на сједници, Главни одбор СДА позива СНСД да почне у цијелости поштовати Устав и законе БиХ, те да поштују потписане Принципе за формирање власти на нивоу БиХ које су потписали лидери СДА, СНСД и ХДЗ БиХ Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић.

Главни одбор СДА позвао је ХДЗ БиХ "да престане са дволичном политиком, којом истовремено наводно подржавају НАТО пут, али и одустају од слања АНП-а у сједиште НАТО".

- Позивамо ХДЗ БиХ да предложи кандидата за позицију предсједника Федерације БиХ како би се коначно покренуле процедуре именовања новог сазива Владе ФБиХ. Главни одбор СДА осуђује тврдње челника ХДЗ-а, прије свих Драгана Човића и Боже Љубића, да је "стварањем Херцег-Босне створена БиХ", те да је та парадржавна творевина "путоказ за уставна рјешења у БиХ". Ове тврдње јасно и недвосмислено откривају да је циљ ХДЗ-ове политике етничка сегрегација БиХ - наводи се у саопштењу.

Главни одбор СДА дао је пуну подршку предсједнику странке Бакиру Изетбеговићу у преговорима о формирању Савјета министара БиХ.

ОХР, земље гаранте Дејтонског споразума, земље чланице ПИК-а и све друге релевантне факторе међународне заједнице позвали су да заузму одлучнији став према деструктивним политикама које би БиХ могле одвести у дубоку кризу, произвести нестабилност и угрозити мир у БиХ, али и регији.