latinica  ћирилица
06/09/2019 |  17:56 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Влада од наредне године исплаћује раднице на породиљском одсуству

Трошак бруто плата за раднице на породиљском одсуству од сљедеће године, умјесто послодаваца, сносиће Влада Републике Српске. Ово је једна од новина које је, у форми приједлога, усвојила Влада на данашњој сједници.

Трошак који су до сада за раднице на породиљском одсуству сносили послодавци, од наредне године требало би да преузме Влада Републике Српске.

- То је нешто гдје Република преузима финансијску одговорност, а послодавцу омогућава да без обзира на породиљство, она средства која је намијенио за то радно мјесто, може да искористи и наћи замјену, а да породиљу не оставимо ни без посла, ни без примања - појаснио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, каже да је ово један од најстаријих захтјева пословне заједнице. Прије три године, наводи, са Владом је договорено да преузиме бригу о породиљама у три етапе.

- Ово је посебно битно за предузећа која имају већински женску радну снагу. Ми имамо предузећа са 80-90 одсто женске радне снаге, гдје је пет или шест одсто њих на трудничком боловању и то је био велики терет - додаје Тривић.

Уз ово, брише се и услов према којем је незапослена породиља морала да буде без посла најмање шест мјесеци да би остварила право на матерински додатак за породиље.

- Свака породиља, која је држављанин Републике Српске и која је незапослена на дан порода, имаће право на породиљску накнаду - наглашава Шеранић.

Влада Српске усвојила је и Нацрт закона о измјенама и допунама закона о дјечијој заштити.

Њиме се уводи право на накнаду за родитеља, његоватеља, који је 24 часа уз дијете.

Ријеч је о око 1.000 породица које имају тешко болесну дјецу.

Утврђен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, којим је предвиђено да у програм исплате инвалиднина уђу и лица са тјелесним и менталним потешкоћама од 70 одсто, па би накнадама требало да буду обухваћена и дјеца са Дауновим синдромом и обољели од ријетких болести.