latinica  ћирилица
07/09/2019 |  11:18 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Тражити опрост од мученика, јер су били заборављени

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас да српски народ мора затражити опрост од мученика страдалих у Старом Броду, јер су 77 година били заборављени да би злочинци остали прикривени.
Владика Хризостом служио литургију у Андрићграду - Фото: СРНА
Владика Хризостом служио литургију у АндрићградуФото: СРНА

- Страдање у Старом Броду за нас је био забрањен догађај. Скривао се злочин да би се аболирали злочинци, умјесто да буду процесуирани за све што су чинили против човјечности, они си прикривани - истакао је митрополит Хризостом у обраћању након Свете архијерејске литургије у Храму Светог кнеза Лазара и свих српских мученика у Андрићграду, служене поводом 77 година од страдања Срба у Старом Броду.

Он је указао да су неки знали за тај злочин знали, али нису смјели да говоре јер је то била строго забрањена тајна, да су неки тихо шапутали, те подсјетио на ријечи Господње да нема тајни које ће остати скривене.

- Ми, српски народ морамо затражити опрост од њих зато што су били заборављени 77 година - истакао је митрополит у бесједи.

Помен мученицима биће служен и у Старом Броду, након чега ће бити освештан спомен-музеј и организован пригодан културно-умјетнички програм.

Митрополит Хризостом је оцијенио да ће овај историјски догађај остати записан дубоко у историји српске Цркве.

- Данас се морамо радовати, јер смо, нашавши њих у ријеци, нашли своју душу, себе и можемо изаћи пред њих и рећи вјечна вам памја - рекао је митрополит Хризостом.