latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:09 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Албијанић: Спомен-музеј васкрсава више од 6.000 српских жртава

Спасоје Албијанић, који је финансирао изградњу Спомен-музеја старобродским жртвама, рекао је данас у Старом Броду да овај споменик васкрсава више од 6.000 српских жртава да се не би заборавиле.
Спасоје Албијанић - Фото: РТРС
Спасоје АлбијанићФото: РТРС

Пред вама се налази Спомен-музеј страдалима у Старом Броду и Милошевићима. Овај споменик носи симболику страдања дјеце и њихових породица - рекао је Албијанић у обраћању, те објаснио о каквом великом страдању свједоче скулпутре које су постављене у ријеку Дрину и у музеју.

Албијанић је истакао да су потресна казивања преживјелих, те навео примјер Сима Радовића коме су страдале четири кћерке, које су скочиле у ријеку Дрину.

- Дрино водо, кад би могла проговорити колико лешева однесе, колико прекиде дјевојачких снова, колико се у теби ископа српских домова - рекао је Албијанић.

Према његовим ријечима, жртве су били и мала дјеца и старци у позним годинама.

- Нека је благословен овај дан, дан када ће мученици коначно наћи свој спокој - рекао је Албијанић и захвалио свештенству који осветише ово мјесто.

Протојереј ставрофор Драган Вукотић рекао је да му је и драго што се тако дуго чекало на овај музеј, јер да су некадашње власти то обиљежиле вјероватно би то била спомен-плоча са петокраком, на којој би било написано да су то жртве фашистичког, а не усташког злочина.

- Доста смо учили о лажним истинама, лажној историји, лажним херојима. Ево данас, стојимо пред нашим херојима, то су ове скулпутре - истакао је свештеник Вукотић.

Он је напоменуо да, како православна вјера налаже, одавде никада неће бити упућене ријечи мржње, али је указао да такво страдање не треба да се заборави.

 - Бјежећи испред усташа, наилазили су на застрашујуће призоре, дјеца осакаћена, дјевојке обешчашћене, мајке искасапљене - рекао је отац Вукотић.

Вукотић је изразио захвалност свима који су учествовали у градњи овог споменика, као и српским званичницима који су дали свој допринос да се ово страдање не заборави.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила.