latinica  ћирилица
07/09/2019 |  15:34 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Седми извиђачко-диверзантски одред Херцеговачког корпуса-годишњица

Служењем парастоса за погинуле и умрле припаднике 7. извиђачко - диверзантског одреда Херцеговачког корпуса и полагањем цвијећа на гроб команданта Сергеја Владимировића Мелешка, обиљежено је 27 година од формирања овог одреда.

Међу погинулим припадницима Седмог извиђачко - диверзантског одреда, био је и руски добровољац Сергеј Владимировић Мелешко и то у редовима Херцеговачког корпуса.

Споменик руском добровољцу подигнут је на градском православном гробљу у Билећи.

Чува се и одржава с посебном пажњом.

- Сергеј је био добар човјек, дошао је часно и поштено да помогне српском народу у Херцеговини и формирању Републике Српске. Напустио је своју породицу, жену и дијете и рекао им да иде да ради у Мађарску, међутим дошао је овдје да нама помогне. Сергеј је био више од комаданта, био је наш саборац, наш брат - прича Предраг-Кина Стајић, припадник овог корпуса.

Током рата Седми извиђачко – диверзантски одред Херцеговачког корпуса имао је у саставу 35 припадника који су достојанствено носили име српског војника и часно бранили слободу народа.

- Од 35 бораца седам је изгубило живот у стварању РСепублике Српске, а готово сви борци, осим двојице, су једном или више пута рањавани. Јединица је била оперативна, било је ситуација када смо знали заноћити на требињском ратишту, а осванути у фочанском или чак у Калиновику. На данашњи дан се један број бораца окупи, обиљежимо тај дан, помолимо се за покој душе наших сабораца, обиђемо гробове наших сабораца који су сахрањени овдје - каже Мијат Шаровић, такође припадник 7. извиђачко - диверзантског одреда Херцеговачког корпуса

Седми извиђачко – диверзантски одред Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске био је специјална јединица састављена од војника из свих херцеговачких општина.

Одред је учествовао у борбама у зони Херцеговачког корпуса, али и на другим ратиштима.