latinica  ћирилица
07/09/2019 |  16:37 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан јасеновачких мученика-војној делегацији Србије забрањен улазак у Хрватску

У манастиру Рођења Светог Јована крститеља у Јасеновцу обиљежен је празника Светих новомученика јасеновачких.

Светој литургији, а затим и освештању славског колача и жита, присуствовали су бројни вјерници из Хрватске, Српске и Србије.

Поручено је да јасеновачке жртве, и њихова голгота, никада не смију бити заборављени.

Иако је овој манифестацији требало да присуствује и делегација питомаца и Војске Србије, то се није догодило јер им је забрањен улазак у Хрватску.

Страдање, патња и ужас који су преживјели јасеновачки логораши, и то само зато што су били друге вјере, један је од најтежих злочина у историји човјечанства.

Срби из свих крајева Хрватске, Српске и Србије одали су пошту недужно страдалим у овом монструозном систему логора смрти.

- Ово је догађај вијека за мене. Овдје су пострадала наша дјеца, и овдје су кости наших новомученика, и у овом рату, за вријеме Бљеска, велики број Срба са овог подручја је нестао - прича Данило Жарковић из Београда.

Радијана Богдановић Стојчић из Козарске Дубице сматра да треба овдје долазити и чешће, не само једном годишње.

- Ми смо дужни да Јасеновац и сва друга стратишта памтимо, и да младе нараштаје подсјећамо, они морају о томе да уче - каже Милош Банђур, замјеник градоначелника Ниша.

Управо сјећање на невино страдале дужност је свих нас, поручено је са скупа.

- Ми смо на мјесту највећег српског страдања. Ти невини су овдје страдали само зато што су били Срби, Јевреји, Роми и антифашисти. Дакле, култура сјећања је нешто што ми сматрамо приоритетом овдашње владе - рекао је Никола Гајић, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Након литургије у јасеновачком манастиру Рођења Светог Јована Крститеља, на гробној хумци код каменог цвијета у Спомен-подручју Јасеновац освештан је славски колач и жито.

- Јасеновац је мјесто које треба да нас окупља, у које треба да се долази, као што долазимо у храм, јер је ово јединствен храм подигнут као што су први хришћански храмови били подигнути, на гробовима мученика - истакао је пископ пакрачко-славонски Јован.

Обиљежавање празника Светих новомученика јасеновачких, била је прилика и за окупљање малобројних Срба повратника у западну Славонију.

Ранка Милојковић из Медара наводи да је тежак живот зато што нема посла.

- Због тога се млади не враћају, а једнако тако проблем је и стамбено збрињавање. Још увијек има људи који нису стамбено збринути - додаје Ранка.

- Ми смо задовољни да нема неких већих инцидената и да народ може мирно живјети. Свакако, друштвена клима није најбоља, није најповољнија - наглашава Никола Ивановић, замјеник начелника општине Пакрац .

Манифестацији у Јасеновцу требало је да присуствује и делегација питомаца и Војске Србије, али су они задржани на прелазу Батровци-  Бајаково.

Наводно нису имали одговарајућу документацију којом би правдали боравак.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да Хрвати не желе да се сјећају своје прошлости и онога што се догађало у Другом свјетском рату.

Оштрији је био министар одбране Александар Вулин, рекавши да би Хрватска требало да се извини и да од сљедбеника усташке политике Анте Павелића не може да се очекује да буду задовољни што српски народ обиљежава дан свог страдања:"Каква је то порука? Не знам да ли ће свијет ћутати на ово. Вјероватно хоће, али Срби не би смјели да ћуте. Војска Србије ће наставити да се сјећа. Увијек ћемо обиљежавати јасеновачку трагедију и ово је срамота за Хрватску, а не за нас."

Вулин је нагласио да је као човјек згађен, а као антифашиста поражен, те додао да 74 године након завршетка Другог свјетског рата у Европи постоји земља која још није у стању да напусти усташку праксу и идеологију.