latinica  ћирилица
08/09/2019 |  12:50 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Вучић: Захвалност Српској и Додику на будућем меморијалном центру Јасеновац

Предсједник Србије Александар Вучић рекао да је захвалан Републици Српској и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик на заједничкој идеји да у Доњој Градини буде изграђен меморијални центар посвећен жртвама усташког логора Јасеновац из Другог свјетског рата.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Додик и ја смо се договорили о томе и веома сам му захвалан, као и Српској. Очекујемо да снажна америчка компанија изађе са предлогом како ће да изгледа тај меморијални центар. Велики новац ћемо уложити у Доњу Градину - рекао је Вучић новинарима у Тителу.

Он је изразио увјерење да ће сва српска дјеца и сви људи жељети да, без обавезе, посјете тај меморијалан центар и одају почаст великомученицима.

- Више нико неће моћи да нам забрањује да посјећујемо меморијалне центре и одређује по којим правилима да одајемо почаст - рекао је Вучић.

Коментаришући забрану уласка у Хрватску делегацији Војске Србије која је требало да присуствује обиљежавању Дана јасеновачких мученика, Вучић је рекао да је хрватска полиција била обавијештена о тој посјети.

- Не видим да је у униформи српског војника била каква увреда. Није то усташка униформа. Нека они имају своје истине, а ми ћемо да говоримо једну истину, оно што се догодило - рекао је Вучић.

Он је додао да српски кадети никоме нису сметали у Матхаузену, али да сметају Јасеновцу.

- Не мислим да је далеко дан када ће нам неко говорити - питање је ко је ту у Јасеновцу и да ли је неко страдао - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да јача све родове своје војске, која мора да буде довољно снажна да "заштити Србију од уљеза".

- Будући да смо ми војно неутрална земља, морамо да се водимо оном народном - у се и у своје кљусе. Морамо сами да јачамо војску јер не можемо да очекујемо да нам ико помогне. Задовољан сам јер је Војска Србије снажнија него што је била и никад није била јача - рекао је Вучић.

Говорећи о изборима на Космету, Вучић је рекао да су различити инострани представници вршили притисак на неке људе који би требало да се кандидују против Српске листе.

- То ће Србе додатно да уједини. Само нека наставе то да раде, Српска листа ће однети по мом мишљењу велики побједу -  рекао је Вучић.