latinica  ћирилица
08/09/2019 |  12:55 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Почетком идуће године снимање филма о операцији "Коридор"

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је да би почетком идуће године требало да почне снимање документарно-играног филма о операцији "Коридор".
Операциjа Коридор - Фото: РТС
Операциjа КоридорФото: РТС

Којић каже да је овај филм заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије и да је његово снимање од изузетног значаја, с обзиром да је операција "Коридор" најсвјетлија битка у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

- Тренутно се прави оквир и костур филма. Почетком идуће године требало би да се снимају изјаве свједока и ради реконструкција догађаја, односно драматизација - рекао је Којић Срни.

Којић очекује да би овај филм требало да буде завршен и промовисан до краја идуће године.

- Тешко ће бити изводљиво да филм буде завршен до Видовдана, јер ће то диктирати временски услови који морају бити аутентични онима у вријеме пробијања коридора 1992. године - каже Којић.

Он истиче да је Републички центар озбиљно приступио активностима на изради филма, одмах након што је то добио за задатак од Владе Српске, док су са друге стране ангажовани Министарство одбране Србије, "Застава филм" и Радио-телевизија Србије на челу са ауторком филма.

Којић је навео да је Републички центар прикупио сву архивску документацију у писаном, видео и дигиталном облику која је предана ауторки филма.

Осим тога, каже Којић, обављени су разговори са припадницима Војске Републике Српске који су учествовали у пробоју Коридора, као и са новинарима који су први прошли ослобођеним коридором и биће важни консултанти.

- Припадници јединица које су учествовале у пробоју коридора свједочиће у овом филму - напоменуо је Којић.

Он је нагласио да је битка за пробој коридора, иако се одиграла 1992. године, била одлучујућа за опстанак Срба на овим просторима.

- Операцијом `Коридор` добијен је не само кисеоник за бебе у бањалучком Клиничком центру, већ за читав западни дио Републике Српске, јер је практично спојен источни и западни дио Српске са Србијом - рекао је Којић.

Документарно-играни филм о операцији "Коридор" биће реализован у складу са договором српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина, а Центар ће у име институција Српске, односно Владе, бити носилац активности.

Војном операцијом "Коридор `92" спојени су источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Пробој Коридора трајао је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.