latinica  ћирилица
08/09/2019 |  15:54 ⇒ 09/09/2019 | 08:27 | Аутор: РТРС

Одржана највећа војна вјежба "Бегеј 2019”; Србија има јаку војску, поручио Додик (ФОТО)

Војска Србије одржала је Здружену тактичку вјежбу са бојевим гађањем "Бегеј 2019". Вјежба је одржана на привременом полигону "Тител", уз учешће ријечне флотиле, копнених снага и ваздухопловних јединица Војске Србије.

Вјежби су присуствовали предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић и више од 900 припадника Војске Србије, разних родова.

Након вјежбе потписан је споразум о примопредаји опреме коју је Кина донирала Војсци Србије.

Споразум су потписали начелник управе за планирање и развој Генералштаба ВС бригадни генерал Милан Поповић и начелник Канцеларије за међународно-војну сарадњу Централног војног комитета Кине генерал мајор Си Гуовеј.

      View this post on Instagram

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "BEGEJ 2019", na privremenom poligonu "Titel".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 8, 2019 at 1:33am PDT

- Данас можемо да се похвалимо кинеском донацијом, укупно 40 војних средстава смо добили, од чамаца до моторних санки које су неопходне за брдско-планинску јединицу коју треба да формирамо на западу Србије - истакао је предсједник Вучић.

Србија је, поновио је Вучић, војно неутрална и не може да очекује помоћ ни од кога, а налази се у региону у којем НАТО даје издашне поклоне појединима земљама.

- Суштина наше позиције је да се уздамо у се и у своје кљусе. Ми морамо да будемо довољно снажни да заштитимо и сачувамо своју земљу од сваког потенцијалног агресора - истакао је Вучић.

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик, истакао је да је вјежба доказ да је Војска Србије способна да брани територију Србије и српски народ.

- Драго ми је што сам могао да се увјерим у способност, обученост и опремљеност и све оно што је веома важно за осјећај, који сви ми Срби имамо и волимо, а то је да имамо стабилну и добро организовану и јаку војску - рекао је Додик новинарима након вјежбе.

Додик присуствовао војној вјежби "Бегел 2019" (ФОТО: studiob.rs)

Коментаришући забрану уласка у Хрватску делегацији Војске Србије која је требало да присуствује обиљежавању Дана јасеновачких мученика, Вучић је рекао да је хрватска полиција била обавијештена о тој посјети. Навео је да је захвалан Републици Српској на заједничкој идеји да у Доњој Градини буде изграђен меморијални центар посвећен жртвама усташког логора Јасеновац из Другог свјетског рата.

- Више нико неће моћи да нам забрањује да посјећујемо меморијалне центре и одређује по којим правилима да одајемо почаст - рекао је Вучић.

Коментаришући забрану уласка у Хрватску делегацији Војске Србије која је требало да присуствује обиљежавању Дана јасеновачких мученика, Вучић је рекао да је хрватска полиција била обавијештена о тој посјети.

- Не видим да је у униформи српског војника била каква увреда. Није то усташка униформа. Нека они имају своје истине, а ми ћемо да говоримо једну истину, оно што се догодило - рекао је Вучић.

Ускоро се, навео је Вучић, очекује да једна америчка компанија представи приједлог изгледа меморијалног центра. Изразио је увјерење да ће сва српска дјеца и сви људи жељети да посјете тај меморијалан центар и одају почаст жртвама.