latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:40 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Враћени украдени свети предмети у Соколово код Кључа

Свети предмети који су украдени ратних деведесетих из цркве Успења Пресвете Богородице у селу Соколово код Кључа враћени су у овај свети храм. Много украдених предмета завршило је на црном тржишту у Федерацији БиХ. Међу враћеним предметима налази се Јеванђеље из 1890. године.

Историјско утемељење и свете предмете у српском селу Соколово код Кључа чувају од заборава. У прилог томе говори и враћање светих предмета који су били покрадени током ратних деведесетих година.

- Вратили смо Јеванђеље и Антимис из 1890. године са потписом тадашњег митрополита дабробосанског Георгија Николајевића, свијећњак који је дар једног од мјештана Соколова овом светом храму из 1913. године и многи други предмети - каже протојереј Невен Маринковић.

Предмети из Сарајева враћени су захваљујући Дејану Спаићу за којег многи кажу да је “чувар једног времена” јер је бројне историјски важне документе и предмете вратио тамо гдје су припадали, а све у циљу спречавања уништења културне баштине.

-Када сам узео те предмете, проучио сам мало прве странице и оно што је написано па сам уз помоћ пароха мостарског Радивоја Круља, установио да су ти предмети из Соколова код Санског Моста - прича Спаић.

Срби повратници и они који посјећују своје родно село Соколово, кажу да је сваки историјски траг значајан за опстанак Срба који обилазе своја вијековна огњишта.

У цркви Успења Пресвете Богородице данас нема струје, као ни у селу Соколово у Федерацији БиХ. Иако је живот тежак, многи кажу да би вољели да се врате на вијековна огњишта.