latinica  ћирилица
09/09/2019 |  08:48 | Аутор: СРНА

На депортацију из Сирије чека 500 држављана БиХ

У заробљеништву се налази и до 500 држављана БиХ који се сумњиче да су се у Сирији борили за терористичку организацију Исламска држава, иако су подаци појединих безбједносних агенција говорили да је ријеч о 300, пише данашњи Дневни аваз.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

Разлог је у томе што институције БиХ, које још нису утврдиле ни шта ће да предузму са заробљеним држављанима, уопште нису рачунале на грађане које су у Сирију и Ирак отишли из других држава Европе, а не само БиХ.

БиХ очигледно није рачунала на стотине који су из Аустрије, Белгије, Шведске, Швајцарске и других европских земаља отишли у Сирију, а имају држављанство БиХ, пише лист.

Они се третирају као држављани БиХ, што су утврдиле и стране агенције, и због тога морају да буду изручени БиХ, без обзира на то одакле су отишли на сиријско ратиште.

У заробљеништву је и на стотине жена и дјеце, а за супруге ИСИЛ-оваца, међу којима су и бројне удовице, утврђује се њихова улога у сукобима.

Тотална је непознаница када ће држављани БиХ бити депортовани, а за сада је то једино урађено у случају Ибре Ћуфуровића из Велике Кладуше.

Оперативно тијело Савјета министара у техничком мандату, које никада није утврдило ни које су му надлежности, према изворима листа, за сада нема јасан план гдје и како ова лица смјестити након депортације.