latinica  ћирилица
09/09/2019 |  09:31 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Бошњаци желе да испровоцирају интервенцију странаца

Колико год одуговлачење формирања Савјета министара штети свим народима и ентитетима, толико и доказује да је БиХ немогућа држава, што више погађа Бошњаке који вјероватно рачунају да ће тиме испровоцирати неку интервенцију Запада, сматра професор емеритус на Факултету политичких наука у Бањалуци Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Кецмановић је изјавио да је ријеч о калкулацијама из времена деведесетих година прошлог вијека, у којима су се Бошњаци и тада грдно прерачунали.

Он сматра да кризу у вези са неформирањем власти на нивоу БиХ није свјесно изазвала бошњачка политичка елита.

- Позната ми је процјена да лидер СДА Бакир Изетбеговић мора да затеже док му не продуже мандат у странци. Али, он није шеф СДА по избору, него по феудалном насљеђу. У перцепцији Алијиних сљедбеника, СДА је Бакирова бабовина и он нема разлога да брине о неком противкандидату. Узрок кризе и крајњи циљ су много озбиљнији и немају искључиво локалну инспирацију - рекао је Кецмановић за "Глас Српске".

Он је нагласио да је ширење НАТО-а на западном Балкану при врху агенде хладноратовске стратегије САД и да се спотиче једино на српским земљама - Србији и Српској, које желе да буду војно неутралне.

Истовремено, каже Кецмановић, и ОХР са диктаторским бонским овлаштењима и Уставни суд БиХ који је са контролним механизмом иностраних судија био резервни алат за дисциплиновање Срба, изгубили су ауторитет.

- Бошњаци у НАТО-у по сваку цијену хоће новог заштитника јединствене БиХ. Мало је примијећено да су се у споразуму, коме је рок истекао 5. септембра, они сагласили да ОХР оде из БиХ само да би им прошао МАП. Нуде и да то буде само цивилни дио и да у томе БиХ прати Србију која је, наводно, отишла даље у сарадњи са НАТО-ом. Стало им је да се процес интеграције БиХ у НАТО помјери бар за јоту у жељеном правцу, а то је метод `кувања жабе`, кога се ваља посебно чувати - додао је Кецмановић.

Он сматра да није реално да ОХР наметне нови Изборни закон и распише ванредне парламентарне изборе, бар док ова власт води Српску, јер одлука /Валентина/ Инцка се напросто не би појавила у Службеном гласнику Републике Српске.

- Ако постоји политичко јединство у Српској, ОХР нема начина да било шта наметне политичким средствима упркос бонским овлаштењима које је, уосталом, оспорила Венецијанска комисија. Високи представник би једино могао да покуша да изврши насилни преврат у Српској уз помоћ појединих унутрашњих колабораната, заосталих послије избора у заједничким органима - рекао је Кецмановић.

Коментаришући најаву да ће СНСД утврдити политичку платформу и упутити је у Народну скупштину Српске, он је навео да је лидер СНСД-а Милорад Додик већ поменуо да ће предложити да се разговара о повлачењу из споразума о војсци, суду, тужилаштву, индиректним порезима и свему што су наметнули високи представници.

- Посланици ХДЗ-а би сигурно подржали такву иницијативу, а била би то и прилика да се најзад више проговори о томе како је конструисана та накнадна `добровољна` посланичка сагласност на самовољне уставне интервенције високих представника. Била су то оловна времена када су послије рата хашки истражиоци широм Српске хватали и приводили ратне политичке функционере и официре. Уцјењивани су да буду или оптужени или кооперативни. Тај мрачни контекст у коме је ОХР успјешно притискао и српске посланике, /Педи/ Ешдаун је цинично коментарисао да је од Срба "добијао и више него што је тражио" - навео је Кецмановић.

Говорећи о изјави специјалног представника САД за западни Балкан Метјуа Палмера да "Дејтонски споразум никада није био замишљен као фиксни оквир, него оквир који се мијења", Кецмановић је нагласио да у Дејтонском споразуму нигдје не пише да је "замишљен као оквир који се мијења".

- То што је брачни пар Клинтон сматрао да је њихов службеник Ричард Холбрук скројио Дејтон, па они могу да га прекрајају како хоће, ствар је силе, а не међународног права. САД су и данас суперсила, али не и једина. Ту су сада и Русија и Кина. Палмерова изјава је само рециклирана прича о "духу Дејтона" и припада инерцији у Стејт дипартменту, али је треба узети веома озбиљно, јер он отворено најављује даљу ревизију овог споразума" - рекао је Кецмановић.

Он сматра да би Република Српска, умјесто референдумима и резолуцијама, могла да контрира ратификовањем Дејтонског споразума.