latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:06 | Аутор: РТС

Русија броји гласове након локалних избора

У Русији су одржани локални избори, на којима су грађани бирали регионалне и локалне власти, као и посланике за упражњена посланичка мјеста у Државној думи. Јединствена Русија остаје водећа политичка снага у нашој земљи, рекао је премијер Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев гласа на изборима (Фото: Sputnik) -
Дмитриј Медведев гласа на изборима (Фото: Sputnik)

Одмах након затварања бирачких мјеста огласио се руски премијер и лидер Јединствене Русије Дмитриј Медведев, који је рекао да, према излазним анкетама, његова странка остаје водећа политичка снага у Русији.

- Судећи према информацијама која нам стижу са Далеког истока и из Сибира, Јединствена Русија остаје водећа политичка снага у нашој земљи - рекао је Медведев.

Агенција Ројтерс, позивајући се на РИА Новости, преноси да први резултати избора за градски парламент у Москви показују да Јединствена Русија има за трећину мање посланичких мјеста него што је имала до сад.

На прошлим изборима Јединствена Русија освојила је 28 посланичких мјеста, од укупно 45, и тако имала апсолутну већину у Moскви.

За самостално формирање власти потребно је најмање 26 мандата, пишу медији.

Још увијек нема званичних резултата избора за градски парламент у Москви. 

Опозициони лидер Алексеј Наваљни, који није могао да учествује на изборима, позвао је своје симпатизере да на изборима у московском региону гласају за неке друге кандидате и партије, све са циљем да владајућа партија има што мање гласова.

Комунистичка партија освојила је 13 посланичких мјеста у односу на пет мандата колико су освојили на претходним изборима. 

Локални избори одржани су у 85 региона широм земље, а избори за московску Думу посебно су важни због предстојећих парламентарних избора 2021. године.