latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:29 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Ни након два мјесеца од бербе, малинарима у Српској није исплаћен новац

Иако је овогодишња берба малина завршена прије готово два мјесеца, малинарима још није исплаћен новац за род. Из Удружења малинара истичу да још није ни утврђена овогодишња откупнна цијена. Незванично, у Средњем Подрињу откупљено је око двије хиљаде тона малине.

Добрисав Благојевић је, као и већина малинара, ове године сву набрану количину малина предао хладњачарима, али још није наплатио овогодишњи труд јер још није утврђена откупна цијена.

У Удружењу малинара Виламет за општине Братунац, Србреницу и Милиће, истичу да проблем са откупном цијеном малина траје већ годинама.

- Откупна цијена мора да се зна да би малинари знали колико новца могу да уложе - каже Иван Стојановић из овог удружења.

Стојановић додаје да је ситуација таква да откупљивачи уцјењују произвођаче, јер је сва роба откупљена без уговора и било каквих гаранција ида су због тога организовали и протест.

Док откупљивачи и хладњачари не желе пред камере, из удружења Виламет траже минималну откупну цијену од 2,5 марке по килограму и да се у то урачуна трошак превоза. Очекују и премију од државе на нивоу прошлогодишњих 30 пфенига по килограму како би се, кажу, њихов труд исплатио.