latinica  ћирилица
09/09/2019 |  12:56 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Народној скупштини предата петиција грађана

Посланици ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић и Драшко Станивуковић предали су данас у Парламент Српске петицију са више од 3.000 потписа грађана којом се тражи објављивање диплома запослених у јавном сектору.
Тривићева и Станивуковић предали петицију - Фото: РТРС
Тривићева и Станивуковић предали петицијуФото: РТРС

Осим Тривићеве и Станивуковића, иницијатор ове акције је и народни посланик Небојша Вукановић, а она се односи на захтјеве за измјену Закона о регистру запослених у јавном сектору Српске.

Тривићева је рекла новинарима у Бањалуци да петицијом траже измјене два члана закона, од којих је један да се за сваког запосленог, осим стручне спреме, дода одредница, односно подаци из дипломе који ће садржавати установу, мјесто и датум стицања дипломе.

Она је додала да је друга измјена та да је надлежни орган који води регистар запослених у јавном сектору дужан да Народну скупштину извјештава о неправилностима које уочи током провјере вјеродостојности података који се објављују у регистру.

Тривићева је рекла да ово није политичко, већ питање које се тиче свих грађана и које нарушава просперитет ове земље, те изразила наду да ће захтјев за измјене Закона о Регистру запослених у јавном сектору Српске добити подршку свих парламентарних странака.

Станивуковић каже да дубоко вјерује да у вези са овим питањем постоји консензус свих грађана и политичких странака и посланика.

- Ово нас не дијели на странке, већ показује да ли смо за правду или нисмо - додао је он.

Он је најавио да Клуб ПДП-а у Парламенту Српске припрема до краја године сет од 10 приједлога измјена постојећих закона, те приједлоге нових закона.

Коментаришући став одборника СДС-а у Скупштина града Бањалука Александра Петковића да "нема повјерење у ПДП и да му није јасна улога ПДП-а, те да се размишља о посебном кандидату СДС-а за градоначелника Бањалуке", Станивуковић је рекао да ПДП и СДС у Бањалуци имају одличну сарадњу.

Станивуковић каже да зна да има подршку СДС-а и да са Петковићем има одличну сарадњу.