latinica  ћирилица
09/09/2019 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: dnevni avaz

У сриједу штрајк упозорења просвјетара у ФБиХ

Самостални синдикат основног образовања и васпитања Федерације Босне и Херцеговине (ССОиО ФБиХ) и Синдикат средњег и високог образовања, васпитања, науке и културе БиХ (ССВООНК БиХ) одржаће генерални штрајк упозорења у свим основним и средњим школама на подручју Федерације БиХ у сриједу, 11. септембра, у периоду од 10:30 до 11 сати.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

- Штрајк се организује као знак подршке и солидарности колегама с подручја Унско-санског кантона који су од 2. септембра у генералном штрајку због непоштивања Колективног уговора и неисплаћивања плата по основици која је дефинисана и усвојена у септембру 2018. године, неравноправног статуса просвјетних радника с осталим радницима који примају плату из буџета Унско-санског кантона, кашњења исплате плата и накнада за раднике запослене у сектору образовања на подручју УСК, те игнорантског односа Владе Унско-санског кантона према захтјевима које су пред њих поставили ССООиО ФБиХ и ССВООНК БиХ - наводи се у саопштењу.

Истиче се да су подршку генералном штрајку упозорења колегама из образовања у Федерацији БиХ досад упутиле колеге из Независног синдиката науке и високог образовања Хрватске, Синдиката запослених у научноистраживачкој дјелатности Србије, Синдиката хрватских учитеља, Синдиката образовања Србије и Гранског синдиката просвјетних радника Србије ''Независност''.

- Солидарност са запосленима у образовању у Федерацији Босне и Херцеговине упутиле су и колеге из Европског синдикалног комитета за образовање (ЕТУЦЕ) који су, између осталог, истакли да ''пристојне плате и услови рада, као и одржива подршка за наставнике и други кадар у образовању представљају основу за просперитетан квалитет образовних система - саопштила је Служба за информирање Савеза самосталних синдиката (ССС) БиХ.