latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:21 | Аутор: СРНА

Пендеш: АНП не треба да буде камен спотицања у изградњи институција

Министарка одбране БиХ Марина Пендеш рекла је да Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у /АНП/, као техничко питање, не треба да буде камен спотицања у изградњи институција БиХ и спровођењу изборних резултата.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

- АНП се нашао као алат у рукама појединаца због, можда, неспремности да крену у неке реформе које су озбиљније, а те реформе су исте на путу ка НАТО-у и ЕУ - рекла је Пендешева новинарима у Сарајеву.

Она је истакла да је инсистирала да се Савјет министара у садашњем сазиву изјасни о АНП-у, који "није наметнут из НАТО-а, већ је то документ БиХ".

Пендешева сматра да је потребно што прије у Савјету министара или на сљедећој сједници разговарати о овом питању и ставити ту тачку на дневни ред.

Према њеним ријечима, активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у /МАП/ за БиХ и усвајање првог Годишњег националног програма за БиХ нису активности које ће сутра довести БиХ у НАТО.

Пендешева је нагласила да БиХ мора провести много реформи, почев од уставних, Изборног закона, владавине права, те оних финансијске реформе.