latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:50 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Указано на значај физиотерапије

Препознавање дипломираних физиотерапеута као високо образованог кадра на тржишту рада неопходно је за унапређење цјелокупног здравственог система у Републици Српској, истакнуто је данас на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци поводом обиљежавања Међународног дана физиотерапеута.

Предсједник Удружења физиотерапеута Републике Српске Бранко Стојнић указао је на значај физиотерапије као струке, истичући да је уназад десетак година ова област много напредовала и да од прошле године на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци постоји смјер на којем се студенти могу школовати за дипломиране физиотерапеуте.

Он је истакао да у Републици Српској има између 150 и 200 запослених физиотерапеута, који су чланови Удружења физиотерапеута Српске.

- Пошто су наши чланови и средњошколци и студенти уопште, чланова има негје готово 500 - рекао је Стојнић новинарима и додао да у Српској нема много установа које запошљавају физиотерапеуте.

Стојнић је рекао да се физиотерапеути у Бањалуци запошљавају у Заводу за физикалну медицину "Др Мирослав Зотовић", а у осталим локалним заједницама у Републици Српској у центрима за физикалну рехабилитацију и бањама.

- Највише физиотерапеута ради у Бањалуци. Надам да ће у Српској бити запошљавано више физиотерапеута јер имамо проблем великог одласка људи из ове струке - рекао је Стојнић и додао да овај кадар најлакше може наћи посао у Њемачкој.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је новинарима да је овај факултет прошле године у оквиру здравствених студија уписао прву генерацију физиотерапеута од 30 студената, те да би ускоро требало да заживи и мастер студиј.

- Имали смо захтјев струке, а и показало се да постоји велики интерес младих да се школују у овом профилу, који је веома интересантан и за који, како нам вријеме говори, а и искуство показује, постоји јако велика потреба, јер број пацијената са одређеном врстом проблема који се односи на локомоторни систем дефинитивно треба и такву врсту услуге - истакао је Шкрбић.

Шкрбић је рекао да у задњих десетак година дошло до еволуирања ове струке, будући да је раније постојао струковни студиј у трајању од три године и 180 ЕЦТС бодова, а да данас постоји студијски програм физикалне рехабилитације у трајању од четири године и 240 ЕЦТС бодова.

- Ове године је на студијски програм физикалне рехабилитације уписано око 40 студената - рекао је Шкрбић.

Он је рекао да Медицински факултет развија и свој властити кадар и већ има неколико колега који су на завршним годинама докторских студија.

- У року од годину дана очекујем и докторе наука из физикалне рехабилитације. Морамо развијати свој кадар који ће даље да преноси знање осталима - истакао је Шкрбић.

Шкрбић је рекао да Медицински факултет Универзитета у Бањалуци не биљежи пад уписаних студената, наводећи да је на захтјев и велико интересовање у неким сегментима листа и проширена.

Удружење физиотерапеута Републике Српске у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци је пригодним програмом данас у амфитеатру Факултета обиљежило Међународни дан физиотерапеута.

Програм обиљежавања имао је за циљ да укаже на значај физиотерапије као струке и да укаже на изазове са којима се физиотерапеути и радни терапеути сусрећу у свакодневној пракси.