latinica  ћирилица
09/09/2019 |  18:50 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Зашто Сарајево ћути на хушкачку изјаву "Србе на врбе"?

Сарајево је поново остало "глуво" на расистичке покличе против Срба.

Након што је објављен видео снимак, на којем Осман Сушић, универзитетски радник и члан Демократског фронта, на утакмици узвикује "Србе на врбе", Сушић је поднио изнуђену оставку на чланство у страначком Главном одбору, али не и у странци Жељка Комшића. И то је једино реаговање из Сарајева.

Бошњачка бајковита "љевица" на јефтиној и истрошеној мантри о суживоту и толеранцији различитости "заснована"! Или сарајевска "грађанштина" на истом баждарена!? Шта год да је Осман Сушић, њен је члан. И по угледу на страначког лидера Жељка Комшића, босански "потриота". Још јуче се "патриота" Сушић није "сјећао" својих "раних радова". На спорној фудбалској утакмици "можда је био а можда и није био". У Сарајеву већ галопирајуће укоријењени језиви шовинистичко - расистички поклич "Србе на врбе", "можда је изговарао, а можда и није изговорио". Но онда му је "амнезичном" патриотско сјећање освјежено.

И гле чуда, "препознао" се Сушић на снимку. Страначки блиски Комшићев сарадник – љевичар и сарајевском грађанштином опијен, преко ноћи "постао" је "србомрзац"!

Или је, ипак, остао!? Како год, притиснут доказима, "великодушно" је поднио оставку у Главном одбору, страначко је штуро саопштење, након што смо питали за санкције. Но Сушић ће и даље да "краси демократску" страначку елиту, јер члан партије остаје.

Заћутали су на сарајевском Факултету политичких наука. Тамо, на резервном положају, србомрзац Сушић као докторанд и виши асистент, сарајевске студенте подучава како кажу, "хисторији" БиХ и Југоситочне Европе, "хисторији" ратова, геноцида и холокауста.

А како то ради – није тешко закључити! По већ укоријењеној пракси, заћутали су и сарајевски интелектуалци - новинари који ни рјечју нису пренијели Сушићеве покличе, потом професори, аналитичари, политичари....сви осим часних изузетака. А требало је, бар пола Сарајева, да "буде на ногама", каже Сања Влаисављевић. Умјесто тога, или управо због тога - расизам постаје припитомљена појава, каже.

- Чињеница да се аутор тог грозоморног пуног говора мржње поклича, данас ограђује од те реченице и тврди да је се не сјећа је просто бесмислена и просто ни на који начин не може опстати, напросто зато што смо на предизборним скуповима управо те политиче партије којој тај високопозиционирани политички дужносник припада, имали прилику гледати и читати скоро сродне транспаренте, тако да свако одбацивање одговорности од тога је заправо апсурдно и много више вријеђа оне на које се односи - каже Влаисављевићева.

И Сташа Кошарац подсјећа да се поруке мржње према Србима и Српској, све чешће чују из Сарајева. Забрињавајуће је, каже, то што мржњу, сличну оној с краја 20. вијека, афирмишу чак и припадници академске заједнице. И управо од њих, али и од Сушићевог политичког "идола" Комшића очекује јасно и гласно реаговање.

- Такве поруке код нас прије свега изазивају негативан осјећај, с једне стране и с друге стране оне могу да нађу одређену врсту присталица да у неком ширем смислу и бројчано већем, одређених припадника које желе даљње конфликте, ја лично мислим да је на потезу Жељко Комшић - истиче Кошарац.

Комшић, међутим у далеком Сомерсету у Великој Британији одаје пошту давно преминулом Педију Ешдауну. Увијек спремном да свој патриотизам “искали” на Српској и Србима пречи му ваљда хвалоспјеви о Ешдауну, него да у Сарајеву понавља испразне фразе о патриотизму и антифашизму – свом, страначком, и страначких пулена попут Сушића.