latinica  ћирилица
09/09/2019 |  20:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска условила Грке

Турски МСП Мевлут Чавушоглу каже да кипарски Грци морају да пристану на то да кипарски Турци имају право одлучивања у управљању земљом прије даљих преговора.
Мевлут Чавушоглу - Фото: AFP
Мевлут ЧавушоглуФото: AFP

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да кипарски Грци морају да се сагласе да ће кипарски Турци имати право одлучивања у управљању земљом прије наставка преговора, преноси агенција АП уз оцјену да је тиме поновно покретање разговора о уједињењу етнички подијељеног Кипра наишло на још једну препреку.

Чавушоглу је то рекао након састанка са лидером кипарских Турака Мустафом Акинчијем и додао да кипарски Турци не могу да пристану на компромис када се ради о начину вођења централне владе предвиђеног савезног Кипра.

Кипарски Грци раније су одбили захтјев кипарских Турака да имају право на вето на одлуке било које савезне владе, забринути да би то могло довести до уступања директне или индиректне контроле Турској.

Кипарски Турци виде паритет одлучивања као кључан за избјегавање статуса јуниора у било којем партнерству са већинским кипарским Грцима.

Након састанка са Акинчијем Чавушоглу је истакао још један проблем - експлоатацију природног гаса у водама у којима међународно призната кипарска влада има искључива права на експлоатацију.

Чавушоглу је казао да ће се експлоатација наставити све док кипарски Грци одбијају приједлог да раде заједничка истраживања угљоводоника са кипарским Турцима.

Истовремено он је одбацио приједлог лидера кипарских Грка Никоса Анастасијадеса о подели потенцијалних прихода од гаса са кипарским Турцима сразмјерно њиховом броју, уколико Турска пристане да преговара о границама Кипра и турских приобалних економских зона.